Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Handelsblatt: Κίνδυνος κλιμάκωσης στο Κυπριακό ενόψει Εκλογών στην Τουρκία

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» η «Handelsblatt» ενόψει των Εκλογών στην Τουρκία. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης.

Το δημοσίευμα της «Handelsblatt» αναδημοσιεύει και η «Deutsche Welle».

«Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πιέζει για την εξαγωγή φυσικού αερίου, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα) επιδιώκει την αναγνώριση από κράτη όπως η Ρωσία», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως οι επερχόμενες εκλογές θα διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν».

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαφοροποιεί ποικιλοτρόπως την εξωτερική πολιτική της χώρας του. «Η Άγκυρα στοχεύει στην αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Συρία, προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους ότι πολλοί από τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους», αναφέρει η «Handelsblatt» και προσθέτει:

 «Ωστόσο, η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες με τη Δαμασκό ως μοχλό πίεσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να επαναπατριστούν, όσο ο Άσαντ παραμένει πρόεδρος της Συρίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, προκαλώντας ένα νέο προσφυγικό κύμα».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πόσο προσεκτικά κινείται η Τουρκία διπλωματικά. Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, «διαπραγματεύεται τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ «με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μέλη του ΝΑΤΟ, σε γειτονικά κράτη και σε χώρες της Αφρικής, η Τουρκία έχει αποκτήσει επιρροή και σε αυτές τις περιοχές».

Ταυτοχρόνως, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο, «φλερτάρει με την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, μια αντινατοϊκή συμμαχία υπό την ντε φάκτο ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ερντογάν εμποδίζει την ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: Το Ιράν πίσω από όλους τους τρομοκράτες, θα νικήσουμε - Εξερράγησαν drones (Video)

Δριμεία επίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στρατιωτική βάση υποδοχής και διανομής Τελ Χασόμερ. Ο Ισραηλινός Π...

Φόρτωση άρθρων...