Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Η Δύση στο πλευρό Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Νέες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας

Στο πλευρό της Φινλανδίας τάσσεται η Δύση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία αντιδρά με οργή.

Η Φινλανδία προχώρησε σε μια ιστορική ανακοίνωση σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, μαζί με τον πρόεδρο Σαούλι Νιίστο, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, «χωρίς καθυστέρηση».

Η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει τη Φινλανδία με τη δική της αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού η χώρα θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Στηρίζει η Δύση την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον δυτικό κόσμο, πάντως, είναι θετικές, καθώς αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τη Φινλανδία, εάν αιτηθεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας θα είναι γρήγορες και ομαλές.

Στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας εξέφρασαν επίσης ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Δανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Επιπλέον, για ιστορικό βήμα που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μίλησε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ιστορική, μιλώντας στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να ενσωματωθεί η χώρα στη στρατιωτική συμμαχία. Ακόμα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ» και ότι η μόνη απειλητική συμπεριφορά στην Ευρώπη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Γερουσιαστές δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στο ίδιο πνεύμα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και προέβησαν σε παρόμοιες δεσμεύσεις με εκείνες του Στόλτενμπεργκ. Έτσι, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσιγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας -εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημά του την Κυριακή.
Για γρήγορες διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεσμεύονται οι ΗΠΑ

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Χαιρετίζουν Σολτς, Μακρόν την απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εκτός ελέγχου η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει τον πλανήτη με πυρηνικά

Την ίδια ώρα «μπαράζ» έμμεσων, αλλά και ευθέων απειλών και προειδοποιήσεων εξαπέλυσαν την Πέμπτη υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι, την ώρα που η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαντάζει πλέον αναπόφευκτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκαλούν παγκόσμια κρίση, κάνοντας λόγο για «ρωσοφοβία».

«Οι συντάκτες τους, καθοδηγούμενοι από κοντόφθαλμες, διογκωμένες πολιτικές φιλοδοξίες, τη ‘ρωσοφοβία’, έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, τις δικές τους οικονομίες, την ευημερία των πολιτών τους. Αυτό το βλέπουμε, πρώτα απ ‘όλα, σε μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το CNN κατά τη διάρκεια συνάντησης για οικονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, η συνέχιση της δυτικής «εμμονής στις κυρώσεις» θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις «πιο δύσκολες, δυσεπίλυτες συνέπειες» για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους» είπε.

Ο Πούτιν υποστήριξε δε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις εξωτερικές προκλήσεις που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις και ο πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνεται.

«Η εβδομαδιαία αύξηση των τιμών έχει ήδη πέσει στο 0,1% – αυτό είναι ήδη κοντά στον εβδομαδιαίο ρυθμό ανάπτυξης που αντιστοιχεί στον στόχο πληθωρισμού της Τράπεζας της Ρωσίας» ισχυρίστηκε.

Νέες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι νέες πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα, έρχονται λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, πως η χώρα πρέπει να ζητήσει το ταχύτερο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καζακστάν: Kάθειρξη 24 ετών σε πρώην υπουργό για τον βασανισμό και τον φόνο της συζύγου του

Πρώην υπουργός Οικονομικών του Καζακστάν καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε κάθειρξη 24 ετών για τη δολοφονία της συζύγου του, έπειτα από μια δίκη που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο...

Φόρτωση άρθρων...