Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Έρευνα: Η εργασία εξ αποστάσεως βλάπτει σοβαρά την καριέρα των νέων ανθρώπων

Πλανήτης

Μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έφτασαν πολύ πιο γρήγορα οι σαρωτικές αλλαγές στον χώρο εργασίας και έρευνες εξετάζουν τις επιπτώσεις τους. 

Πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι απασχολούνται -σε μεγάλο βαθμό- σε δουλειές γραφείου, άρχισαν να εργάζονται, ακόμα και μερικώς, από το σπίτι. Πολλοί από αυτούς, ιδίως οι εργαζόμενοι γονείς, προσκολλήθηκαν έντονα στην ευελιξία της τηλεργασίας.

Τους τελευταίους μήνες, καθώς μεγάλοι εργοδότες - συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Disney και Starbucks - προσπάθησαν να καλέσουν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο, χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, επικαλούμενοι το ιστορικό της παραγωγικότητας στο σπίτι.

Ωστόσο, μεγάλη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Χάρβαρντ, έδειξε πως, οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως μπορεί να πληρώνουν μια «επαγγελματική ποινή» για την ευελιξία αυτή. Στη έρευνα διαπιστώθηκε ότι μηχανικοί σε εταιρεία τεχνολογίας που εργάζονταν με τηλεργασία, χωρίστηκαν στα δύο: Αυξήθηκε η παραγωγικότητα των ανώτερων μηχανικών αλλά μειώθηκε η ανατροφοδότηση που λάμβαναν οι νεότεροι μηχανικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εγκαταλείψουν την εταιρεία.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και σχετικά περιορισμένα, καθώς μετρούν άμεσα μία μόνο μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός συνόλου εργαζομένων σε μία τεχνολογική εταιρεία. Όμως οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν κάτι ευρύτερο: Ότι το γραφείο, τουλάχιστον για έναν συγκεκριμένο τύπο υπαλλήλων που εργάζονται στη γνώση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αρχών της καριέρας, ενώ η καθοδήγηση και η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι άνθρωποι αυτοπροσώπως είχε αποδειχθεί μέχρι στιγμής δύσκολο να αναπαραχθεί στο Slack και το Zoom.

Για ορισμένους μεγάλους εργοδότες, η έρευνα επιβεβαιώνει ένα συναίσθημα που τους καθοδηγούσε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υβριδική εργασία: «Είναι δύσκολο να αναπαραχθούν οι ευκαιρίες για μαθητεία και μάθηση που προκύπτουν από τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις», ανέφερε η Σάρα Γουότσερ, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Citi, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από τη σφοδρή κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δρόμοι (Videos &Photos)

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε το Ντουμπάι. Καταρρακτώδεις βροχές, ακόμη και χαλάζι έπεσαν σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν στο Ντουμπάι όπ...

Φόρτωση άρθρων...