Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Η G7 εξετάζει τρόπους για επιβολή πλαφόν στα κέρδη της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Πλανήτης

Τρόπους για τη ενίσχυση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά και για να περιορίσει τα κέρδη της Ρωσίας από την εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων εξετάζει η Ομάδα των Επτά (G7), μέσω των οποίων το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο η G7 εξετάζει τρόπους να μπλοκάρει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εκτός και αν αυτό αγοράζεται σε ή χαμηλότερα από μια καθορισμένη τιμή, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εύρεση προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για τη συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων παγκοσμίως, εκτός και αν το πετρέλαιο αγοράζεται σε τιμή ή χαμηλότερα αυτής που θα συμφωνηθεί με τους διεθνείς εταίρους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση της συνόδου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

"Κατά τη διερεύνηση αυτής και άλλων επιλογών, θα εξετάσουμε επίσης μηχανισμούς, παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες και επηρεαζόμενες χώρες θα διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας”, προσθέτει η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε καθώς οι χώρες της G7 προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ενέργειας και τις αυξανόμενες τιμές, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Καθώς μειώνουμε σταδιακά τη ρωσική ενέργεια στις εγχώριες αγορές μας, θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε λύσεις που θα περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα από υδρογονάνθρακες, υποστηρίζουν τη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος”, προσθέτει η κοινή ανακοίνωση της G7.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 3 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. 1908: Ιδρύεται η εφημερίδα Pravda από τον Λέον Τρότσκι, ως όργανο των εξόριστων Ρώσων κομμουνιστών. 1926: Εγκαι...

Θρήνος και οργή στην Ινδονησία: Έρευνες για τους 125 νεκρούς και τα αιματηρά επεισόδια

Η μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών στα γήπεδα ήταν εκείνη που εκτυλίχθηκε στην Ινδονησία με τουλάχιστον 125 νεκρούς και τουλάχιστον 323 τραυματίες. Πάνω από 100 βρίσκονται σε ΜΕ...