Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Η Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Πλανήτης

Η Ρωσία διέκοψε και επισήμως την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

H Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης και επίσημα ότι διέκοψε την παροχή, ως «απάντηση» για την άρνηση της Πολωνίας να πληρώσει σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα. Η Πολωνία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η παροχή και προς τη Βουλγαρία.

Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Είχαν προηγηθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτή την εξέλιξη.

Νωρίτερα, η Πολωνία επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 48% μιας πολωνικής εταιρείας που είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού Yamal-Ευρώπη. Επίσης, αξιωματούχοι της Πολωνίας έχουν δηλώσει ότι η Πολωνία δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υποβρύχιο που μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό τσουνάμι «έβγαλε» στη θάλασσα ο Πούτιν

Συναγερμός σήμανε στο ΝΑΤΟ. Η ένταση με τη Ρωσία αυξάνεται στις θάλασσες της Αρκτικής, όπου κινείται το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod, καθώς ενισχύεται η υποψία ότι το ρ...

Φιάσκο η επιστράτευση: Xιλιάδες Ρώσοι κρίθηκαν ακατάλληλοι και γυρίζουν στα σπίτια τους

Χιλιάδες Ρώσοι που επιστρατευτήκαν τις τελευταίες μέρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιστρέφουν στα σπίτια τους, καθώς κρίθηκαν «ακατάλληλοι» για στρατιωτικές υποχρεώσεις. Σύμφ...