Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τον Πούτιν για «τρομοκρατία» και «αυτοκρατορική τρέλα»

Για «τρομοκρατία» κατηγορεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου Προέδρου. 

Ακόμα, ή Μπέρμποκ κατηγορεί τον Πούτιν για «αυτοκρατορική τρέλα», η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά της Ουκρανίας. «Είναι πιο απομονωμένος και μοναχικός από ποτέ», υπογραμμίζει, εξηγώντας γιατί δεν βλέπει επί του παρόντος πιθανότητες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή της στην Neue Osnabrücker Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία της για τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ξεκαθαρίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι η γερμανική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να την εκβιάσουν.

«Παίρνουμε στα σοβαρά τις δηλώσεις του, οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε αμέλεια (…) Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν πτοείται από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου», δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών και εκφράζει την πεποίθηση ότι καμία χώρα – «ούτε καν εκείνες, όπως η Κίνα, που δεν έχουν λάβει ακόμη ξεκάθαρη θέση» – δεν θα δεχόταν έτσι απλά μια τέτοια ανάφλεξη. «Δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε εκβιασμό, ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πρόσκληση για περαιτέρω κλιμάκωση», επισημαίνει.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα επισκέπτεται την Βαρσοβία, καταλογίζει ακόμη στον Βλαντίμιρ Πούτιν «αυτοκρατορική τρέλα», η οποία, όπως αναφέρει, δεν στοχεύει μόνο στην Ουκρανία. «Για αυτό και συνεχίζουμε υπεύθυνα την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία ξεφύγει από τις αρπαγές γης και τον εκβιασμό και κερδίσει τον πόλεμο, καταστρέψει δηλαδή την Ουκρανία, όχι μόνο θα καταστρεφόταν η ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη, αλλά καμία μικρή χώρα δεν θα ήταν πλέον ασφαλής», προειδοποιεί και δηλώνει πεπεισμένη ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «πιο απομονωμένος και μοναχικός από ποτέ». 

«Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θάρρος των Ουκρανών να υπερασπιστούν τη χώρα τους και έτσι την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης. Αυτό μας δίνει ελπίδα», προσθέτει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν βλέπει αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα, καθώς, όπως αναφέρει, ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν απαντά μόνο με φρικαλεότητες. «Δυστυχώς κατέστησε πολύ σαφές την Παρασκευή ποιο είναι το τρέχον επίπεδο προθυμίας του για διαπραγμάτευση. Η διαπραγματευτική προσφορά του προς τους Ουκρανούς θα ήταν κάπως έτσι: θα ληστέψουμε τη χώρα σας, θα υποτάξουμε τους πολίτες σας και μετά μπορείτε να υπογράψετε. Αυτό είναι το αντίθετο της ειρήνης. Είναι τρομοκρατία και ανελευθερία», λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά το Βερολίνο επιδιώκει καθημερινά τη διπλωματική λύση, διαβεβαιώνει η Μπέρμποκ. «Από την 24η Φεβρουαρίου κάθε μέρα μία από τις περισσότερες από 190 χώρες του ΟΗΕ ζητά για λογαριασμό της διεθνούς κοινότητας από τον Ρώσο Πρόεδρο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς», σημειώνει, ενώ, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Γερμανία για διστακτικότητα στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, τονίζει: «Τους τελευταίους μήνες το θέμα έχει επανειλημμένα εξεταστεί με διάθεση αυτοκριτικής (…), αλλά δεν θα πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος παραβιάζει κάθε διεθνή πολιτικό και ανθρώπινο κανόνα». 

Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι οι στρατιωτικοί πόροι της Γερμανίας είναι περιορισμένοι. «Θα ήταν αλαζονικό να πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου μόνη της. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας», καταλήγει η Μπέρμποκ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσικά ΜΜΕ «πέθαναν» τον βασιλιά Κάρολο – Oργισμένη διάψευση από το Λονδίνο

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία της Ουκρανίας, στην οποία επιβεβαιώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι ζωντανός. Αυτό έγινε επειδή τα ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι πέθαν...

Βρυξέλλες: Συγκροτήθηκε το «Ταμείο Στήριξης της Ουκρανίας» με κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το ανώτατο χρηματοδοτικό όριο της “Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη” (ΕΕ) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και...

Πούτιν: Φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία ανήμερα της 10ης επετείου από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει πατριωτική συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτηση...

Φόρτωση άρθρων...