Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Η Ιταλία διεκδικεί 779,5 εκατ. ευρώ από την Airbnb για διαφυγόντες φόρους

Πλανήτης

Ιταλός δικαστής διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb για φοροδιαφυγή, καθώς οι ιταλικές αρχές αυξάνουν την πίεση για απόδοση φορολογίας στις ξένες εταιρείες με δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία απέφυγε να εισπράξει φόρο από τους ιδιοκτήτες για εισόδημα περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ από ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες στην Ιταλία οφείλουν να πληρώσουν φόρο 21% επί των κερδών τους.

Εντονη αντίδραση

Η Airbnb είπε μέσω εκπροσώπου της στο BBC ότι ήταν «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλικός εισαγγελέας».

Ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, δήλωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα».

Τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb από το 2017 έως το 2021 ήταν επίσης υπό έρευνα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία τότε υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών. Ομως το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν επίσης φορολογικές έρευνες κατά του Netflix και της Meta, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο συγκεκριμένος εισαγγελέας διαθέτει δικό του εξοχικό, όπου περνά τις διακοπές του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καζακστάν: Kάθειρξη 24 ετών σε πρώην υπουργό για τον βασανισμό και τον φόνο της συζύγου του

Πρώην υπουργός Οικονομικών του Καζακστάν καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε κάθειρξη 24 ετών για τη δολοφονία της συζύγου του, έπειτα από μια δίκη που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο...

Γερμανία - CDU/CSU: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. περνάει από τη συμμόρφωσή της» με τις Πρέσπες

«Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευημερία και την ελευθερία και συνεπώς προς την ΕΕ, περνάει αποκλειστικά μέσω της συμμόρφωσης» με την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει σε απο...

Αντιμέτωπη ακόμα και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ η Σιλιάνοφσκα για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο προστίθεται στις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της Ελλάδας και πιθανότατα θα ακουστεί πιο δυνατά από τον «μ...

Φόρτωση άρθρων...