Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Η Kλιματική Aλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Οι συνέπειες της Kλιματικής Aλλαγής απειλούν ένα δισεκατομμύριο παιδιά. Γενικά το επίπεδο ζωής των ανηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα δεν κατέγραψε βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Αυτά τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΜΚΟ, η πανδημία του κορωνοϊού είχε τρομακτικό αντίκτυπο στα ανήλικα αγόρια και κορίτσια, που σε πολλές περιπτώσεις στερήθηκαν την τροφή ή τα φάρμακα που είχαν ανάγκη εξαιτίας της αποδιοργάνωσης του τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να χαθούν 286.000 ζωές παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Ο «δείκτης της KidsRights», που δημοσιοποιείται κάθε χρόνο, κατατάσσει 185 χώρες ανάλογα με τον βαθμό που τηρούν τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βασίζεται σε δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης αυτής το 2022. Στις τελευταίες τέσσερις απαντώνται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Τσαντ.

«Η έκθεση για το 2022 ηχεί συναγερμό για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές παιδιών. Το κλίμα που βρίσκεται σε ταχεία μεταβολή απειλεί σήμερα το μέλλον τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο επίπεδο ζωής των παιδιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και, επιπλέον, τα μέσα για την επιβίωσή τους επλήγησαν πολύ σοβαρά από την πανδημία», αναφέρει στην ανακοίνωση της ΜΚΟ ο Μαρκ Ντούλαερτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

Για πρώτη φορά σε δυο δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ξεπέρασε τα 160 εκατομμύρια, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Erasmus (Ρότερνταμ).

Πάντως, στην έρευνα επισημαίνεται η πρόοδος που καταγράφηκε σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, η Ανγκόλα μείωσε κατά το ήμισυ τη θνητότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ το Μπανγκλαντές μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών με ελλιπές σωματικό βάρος. 

Η Βολιβία, από την πλευρά της, μείωσε κατά το ήμισυ τα ατυχήματα στα οποία τραυματίστηκαν παιδιά κατά την εργασία τους.

Η Ελβετία, η οποία ήταν δεύτερη στην κατάταξη πέρυσι, κατρακύλησε στην 31η θέση «εξαιτίας της ανεπαρκούς εφαρμογής στη χώρα της αρχής του ‘βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού’ σε αποφάσεις που αφορούσαν τα παιδιά», επισήμανε η ΜΚΟ. 

Στην έκθεση επικρίνονται και άλλες χώρες, όπως η Νιγηρία (175η), για το υψηλό επίπεδο μητρικών θανάτων στη γέννα, ή το Μαυροβούνιο (49ο), λόγω του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...