Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Η Κομισιόν προτείνει την άρση των δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα

Πλανήτης

Σε μία «πρωτοφανή κίνηση» προς υποστήριξη εμπόλεμης χώρας, η Κομισιόν εισηγήθηκε σήμερα, Τετάρτη, την άρση των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει από πλευράς του ήδη από τη Δευτέρα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα εισαγόμενα από την Ουκρανία προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συμφωνούμε και οι δύο για την ζωτική σημασία της άρσης των δασμών με στόχο την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας», δηλώνει στην ανακοίνωσή της.

Το διμερές εμπόριο ΕΕ-Ουκρανίας ήταν ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ο αριθμός έχει διπλασιασθεί από το 2016.

Όμως, από το τέλος του Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας έχει πληγεί σκληρά, καθώς και οι εμπορικές της σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η πρόσβαση της Ουκρανίας στην θάλασσα έχει αποκλεισθεί από το ρωσικό ναυτικό.

Το ουκρανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 35% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος Βουλγαρίας: «Δεν δεχόμαστε δηλώσεις που παραβιάζουν τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί από τη Βόρεια Μακεδονία»

Την αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε η προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές...

Γερμανία: Βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Ένα απίστευτο περιστατικό αποκαλύφθηκε με το φως της ημέρας, σύμφωνα με την Bild, καθώς φέρεται να έγινε προσπάθεια βεβήλωσης του τάφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το περιστατικό απο...

Αμετακίνητη η Σιλιάνοφσκα – «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα “Μακεδονία”»

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη ...

Φόρτωση άρθρων...