Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Η λάβα του ηφαιστείου ορατή και από το διάστημα (Video)

Η έκταση του νησιού επεκτάθηκε κατά 500 μέτρα καθώς η καυτή λάβα ψύχεται μετά την επαφή της με το νερό.

Οι εικόνες που καταγράφονται από το νησί Λα Πάλμα στην Ισπανία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα και της καταστροφής που έχει προκαλέσει εδώ και σχεδόν 2 εβδομάδες κόβουν την ανάσα. Όπως αυτές με το σπίτι που ως εκ θαύματος σώθηκε από το καυτό ποτάμι λάβας που έκαιγε τα πάντα γύρω του, μέχρι τελικά να υποχωρήσει ο βράχος που ήταν χτισμένο πάνω και να χαθεί και αυτό.

Ρώσοι κοσμοναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έβγαλαν μια φανταστική νυχτερινή φωτογραφία του ποταμού λάβας που βγαίνει από το ηφαίστειο στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας, αποκαλύπτοντας την τεράστια κλίμακα της καταστροφής.

Λα Πάλμα: Το νησί μεγάλωσε κατά 500 μέτρα

Η έκρηξη του Κούμπρε Βιέχα ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας μαζική εκκένωση του νησιού που έχει πληθυσμό πάνω από 85.000 ανθρώπους.

Περισσότερα από 800 κτίρια, φυτείες μπανάνας και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η λάβα έφτασε στην ακτογραμμή την Τρίτη, κοντά στην πόλη Ταζακόρτε, και χύνεται στο νερό εδώ και μέρες. Η λάβα που ψύχεται έχει ήδη δημιουργήσει μια βραχώδη έκταση πλάτους 500 μέτρων στον ωκεανό, επεκτείνοντας το έδαφος του νησιού πιο δυτικά.

Νωρίτερα οι ειδικοί σήμαναν συναγερμό ότι η επαφή της λάβας με θαλασσινό νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα. Αλλά οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η ποιότητα του αέρα στο νησί παραμένει μια χαρά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ - Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου με βόμβες στο Ισραήλ, διότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για ...

Έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις συνέπειες της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα ζητούν 66 ευρωβουλευτές

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες της ισραηλινής εισβολής...

Φόρτωση άρθρων...