Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η Λιζ Τρας νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Μετά από δύο μήνες από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας εκλέχτηκε η Λιζ Τρας.

Η 47χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και της Βρετανίας και κατ΄επέκταση πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Λιζ Τρας συγκέντρωσε 81,326 ψήφους έναντι 60,399 του Ρίσι Σουνάκ. Συνολικά ψήφισαν 172,437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι.

Η Λιζ Τρας η οποία κέρδισε στην κούρσα τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη, ενώ διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, όταν θα επισκεφτούν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Λιζ Τρας είναι πλέον η τέταρτη Πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και η τρίτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Ποια είναι η Λιζ Τρας

Η πολιτική πορεία της Λιζ Τρας ξεκίνησε από την αντιμοναρχική Αριστερά για να καταλήξει τελικά σκληροπυρηνική δεξιά, υπέρμαχος του Brexit.

Έξι υπουργικά πόστα υπό τρεις Πρωθυπουργούς – ανάμεσά τους και έντεκα μήνες στο υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office)– περιλαμβάνει η θητεία της στην κυβέρνηση, αλλά πολλοί Βρετανοί ομολογούν ότι γνωρίζουν ελάχιστα για την Τρας, σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον, που από αρθρογράφος, δεινός ομιλητής και δήμαρχος του Λονδίνου, είχε καταφέρει να φτάσει τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πολιτικός, που θυμίζει χαμαιλέοντα, έδωσε μάχες για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτού μεταπηδήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο του Brexit, αποδεχόμενη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 κι οσφραινόμενη την αλλαγή του καιρού, όπως την κατηγορούν οι επικριτές της.

Οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν καιροσκόπο και απύθμενα φιλόδοξη, αλλά η Λιζ Τρας επιμένει ότι έτσι αποκαλούν πάντα τις γυναίκες που καταφέρνουν να διακριθούν.

Από φιλελεύθερη, συντηρητική, από το Remain στο Brexit

Στα υπέρ της Τρας στην κόντρα με το «πλουσιόπαιδο» Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Τόρηδων και την πρωθυπουργία μέτρησε και η πιο ταπεινή της καταγωγή.

Η Τρας πέταξε μπηχτές για τη φοίτηση του αντιπάλου της σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, όταν εκείνη φοιτούσε σε λύκειο στο Λιντς, όπου τα παιδιά «αφήνονταν στη μοίρα τους» με «χαμηλές προσδοκίες, εκπαιδευτικά στάνταρ και έλλειψη ευκαιριών». Κι ήταν αυτή η εμπειρία, λέει η ίδια, που την ώθησε προς τη Δεξιά, «ο λόγος που είμαι Συντηρητική».

Η ίδια περιέγραψε ως «αριστερούς ακτιβιστές» τους γονείς της – ο πατέρας της καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και η νοσηλεύτρια μητέρα της ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Μετά το λύκειο η Λιζ Τρας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά στην Οξφόρδη, όπως και άλλοι πολλοί πρωθυπουργοί πριν απ’ αυτήν. Διετέλεσε πρόεδρος των κεντροαριστερών Ελεύθερων Δημοκρατών στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο και σε συνέδριο του ίδιου κόμματος το 1994 στο Μπράιτον τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας. Η ίδια, βέβαια, κατέταξε εδώ και καιρό ως «νεανικό αμάρτημα» τις πολιτικές της θέσεις πριν την ένταξή της στους Τόρηδες το 1996.

«Ο κόσμος ίσως γνωρίζει για μένα ότι είχα λίγο αμφίβολο παρελθόν… Όλοι μας κάνουμε λάθη(…) Κάποιοι είχαν το σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ-εν-ρολ, εγώ ήμουν στους Ελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι», δήλωσε στο BBC.

Η απιστία

Η Λιζ Τρας είναι παντρεμένη από το 2000 με τον ορκωτό λογιστή Χιου Ο’ Λίρι, τον οποίο γνώρισε σε συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το 1997 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Ωστόσο, το 2006 η Τρας βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου, όταν διέρρευσε η εξωσυζυγική σχέση της με τον πρώην βουλευτή των Τόρηδων, Μαρκ Φιλντ.

Όταν ήταν 25 ετών η Τρας έκανε την πρώτη είσοδό της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, διεκδικώντας την έδρα του Χέμσγουερθ στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ, όπου κατάφερε να μειώσει την πλειοψηφία των Εργατικών από τις 24.000 ψήφους σε λιγότερες από 16.000. Στο κόμμα της εντυπωσιάστηκαν και προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες εκλογής της στο μέλλον, ανέθεσαν στον Φιλντ, που ήταν τότε σκιώδης υπουργός για το Λονδίνο, να αναλάβει πολιτικός μέντοράς της. Ο δεσμός τους κράτησε ενάμιση χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2005.

Το σκάνδαλο έβγαλε στη φόρα τον επόμενο χρόνο η εφημερίδα Daily Mail όταν κατέρρευσε ο γάμος του Φιλντ μετά από δώδεκα χρόνια. Όταν ρωτήθηκε τότε ο Ο’ Λίρι για την απιστία της γυναίκας του απάντησε: «δεν θέλω να το συζητήσω».

Το 2019, σε συνέντευξή της στο περιοδικό You Magazine, η Τρας ρωτήθηκε για την περίοδο που είχε βγει το σκάνδαλο στη φόρα και απάντησε: «είμαι πραγματικά ευτυχισμένη στο γάμο μου». Την ίδια χρονιά ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της φωτογραφία της με τον άνδρα της και τη λεζάντα: «ο έρωτας της ζωής μου». Η Τρας ζει με την οικογένειά της στο Ντάουνχαμ Μάρκετ του Νόρφολκ, αλλά κατά περιόδους και στο Λονδίνο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του 16χρονου που μαχαίρωσε επίσκοπο στο Σίδνεϊ

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη ανά το Σίδνεϊ για την προσευχή της Παρασκευής παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης μετά την απαγγελία κατηγοριών για τ...

Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση - Επιδιώκουν αποκλιμάκωση, εκτιμούν αναλυτές

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα τα ξημερώματα από το Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ...

Φόρτωση άρθρων...