Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η Μόσχα ανακοινώνει προσάρτηση ουκρανικών εδαφών την Παρασκευή

Πλανήτης

Την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που ολοκληρώνουν την Τρίτη τα δημοψηφίσματα τους αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή (30/9).

Ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να απευθυνθεί και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αξιοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Σε αυτές τις περιοχές το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θεωρείτο από την αρχή δεδομένο υπέρ της ένταξης τους στη Ρωσία και ήδη θεωρείται άκυρο τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Δύση.

«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την προσχώρηση των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.

»Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση» αναφέρει σε ανακοίνωση  του μέσω Twitter το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενο τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Με την ανακοίνωση της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών, ο Πούτιν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα γεωπολιτικό τετελεσμένο, καθώς κάθε ουκρανική πολεμική επιχείρηση σε αυτές θα θεωρείται πλέον ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα ισχυριστεί πως διεξάγει αμυντικό πόλεμο και θα δώσει στον εαυτό της τη νομιμοποίηση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της, ακόμη και πυρηνικά όπλα, όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ προχωράει με την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Η Ράφα είναι η μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνε...

Φόρτωση άρθρων...