Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η Πολωνία εισηγείται 7η δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία

Πλανήτης

Να επιβληθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία προτείνει η κυβέρνηση της Πολωνίας, προκειμένου να συνεχιστεί η πίεση στην οικονομία.

Στόχος να αναγκαστεί η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Κατά την άποψή μας, πρέπει να επιβληθεί έβδομη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», τόνισε ο Λούκας Γιάσινα, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο μεθαύριο Δευτέρα.

«Προχωράμε, έχουμε την υποστήριξη των εταίρων μας στη Βαλτική και ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν επίσης να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Λούκας Γιάσινα.

Υφυπουργός Εξωτερικών Πολωνίας: «Δεν έχουμε καταφέρει να εξασθενίσουμε αρκετά την πολεμική μηχανή του Πούτιν»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μάρτσιν Ψίντατς, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας στη Welt ότι μολονότι η έκτη δέσμη κυρώσεων «χτύπησε με σφοδρότητα τη Ρωσία», μολαταύτα «δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εξασθενίσουμε αρκετά τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και την πολεμική του μηχανή. Χρειαζόμαστε περισσότερες και σκληρότερες κυρώσεις».

Η Πολωνία θέλει να πείσει τους εταίρους της να ταχθούν υπέρ της έβδομης δέσμης κυρώσεων, επέμεινε και πρόσθεσε «πρέπει να ενεργήσουμε με συντονισμένο τρόπο ως Ευρωπαίοι».

Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πιθανό νέο πακέτο κυρώσεων, ο Μάρτσιν Ψίντατς είπε πως «πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τις εξαγωγές ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη Ρωσία», πρωτίστως ειδών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής). 

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει «ισχυρότερη δράση εναντίον των ρωσικών τραπεζών και εναντίον των καναλιών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της Ρωσίας».

Οι 27 υιοθέτησαν την έκτη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στις αρχές του Ιουνίου. Περιλάμβανε την προοδευτική επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τον αποκλεισμό της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...