Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως συνεχίζει την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία

Tην απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει η Ρωσία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τρένο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Ακόμα, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο την Τρίτη για “μερική αποχώρηση”, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της.

Οι Δυτικοί από την πλευρά τους αμφισβητούν την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύονται ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης.

Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του” τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

“Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πεσκόφ: «Κλιμάκωση» στο Ντονμπάς

Για «κλιμάκωση» της κατάστασης στην περιφέρεια Ντονμπάς έκανε σήμερα λόγο ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Guardian, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σήμερα στη Μόσχα, όπου κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει απροκάλυπτα «επίθεση πληροφοριών» ενάντια στη Ρωσία.

Επίσης, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμα στην έκκληση αναγνώρισης των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Δούμα έστειλε πρόσφατα ψήφισμα προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η κίνηση αυτή σημαίνει αυτόματα την ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, το σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση. 

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...