Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι απελαύνει εννέα διπλωμάτες από τη Φινλανδία ως αντίποινα για την απέλαση εννέα δικών της αξιωματούχων τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε τον Μάιο ότι η Ρωσία πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας της στη Μόσχα και του προξενείου της στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Απριλίου.

Η κίνηση αυτή συνέπεσε με την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της φινλανδικής εταιρείας ενεργείας Fortum από το Κρεμλίνο.

Τον Φεβρουάριο, η Φινλανδία ξεκίνησε επίσης την κατασκευή ενός φράχτη 200 χιλιομέτρων στα ρωσικά σύνορα, καθώς το Ελσίνκι φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω των συνόρων για να ασκήσει πολιτική πίεση.

Ουκ ολίγες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν απελάσει φερόμενους ως Ρώσους κατασκόπους από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Περίπου 400 αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρουν υπό διπλωματική κάλυψη – σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη – έχουν απελαθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν μιλήσει στο POLITICO.

Τον Μάρτιο, η Πολωνία δήλωσε ότι διέλυσε ένα ολόκληρο ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας αρκετούς ξένους υπηκόους.