Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία

Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, δήλωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Gasum, μετά την άρνηση της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει για τις προμήθειές της σε ρούβλια.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ανέστειλε τις αποστολές φυσικού αερίου επειδή η Φινλανδία δεν είχε καταβάλει τις πληρωμές σε ρούβλια. Μέσω προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου, το Κρεμλίνο απαιτεί από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», μεταξύ των οποίων χώρες κράτη της ΕΕ, να πληρώνουν για το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια.

Οι χαμένες προμήθειες πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια, παρά για θέρμανση όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Πολωνία και Βουλγαρία ήταν οι πρώτες χώρες στις οποίες έκλεισε η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να απορρίπτει τις τότε κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού. Μετά την επίσημη πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία απάντησε με αναστολή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη διχάζονται σχετικά με το πώς να χειριστούν την απαίτηση της Μόσχας από τα τέλη Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές για τα καύσιμα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση διαφορετικά. Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί από τους ξένους πελάτες της Gazprom συμμορφώθηκαν με το αίτημα και άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία-Αργεντινή: Φουντώνει η αντιπαράθεση μετά τη δήλωση Ισπανού υπουργού ότι ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης: έπειτα από ένα σχόλιο ενός Ισπανού υπουργού που είπε ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παίρνει ν...

Ανατριχιαστική καταγγελία από γυναίκα υπουργό της Αυστραλίας: Μου έδωσαν ναρκωτικά και με βίασαν

Μια ανατριχιαστική καταγγελία ερευνά η αστυνομία στην Αυστραλία σύμφωνα με την οποία η βουλευτής του Κουίνσλαντ, Μπρίτανι Λάουγκα και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δέχθηκε σεξουαλι...

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς ετοιμάζεται να πει «ναι» στην πρόταση για εκεχειρία και ομήρους, λένε στη Σαουδική Αραβία

Η Χαμάς θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το A...

Φόρτωση άρθρων...