Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Ακραίος εκβιασμός Πούτιν: Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Πλανήτης

Σε ωμό εκβιασμό προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις.

Η Ρωσία διακόπτει την κύρια γραμμή φυσικού αερίου της Ευρώπης μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της. Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε σε έναν ξεκάθαρο εκβιασμό, προκειμένου η Ευρώπη να κάνει πίσω. Η Gazprom είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σταματά τις ροές μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επανέλθουν πλήρως έως ότου η Δύση συλλογικά άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Τα σχόλια του Ντμίτρι Πεσκόφ  είναι η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κάνει πίσω και να ανακαλέσει τις κυρώσεις με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αναφέρουν οι Financial Times.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας που παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και με τον αγωγό South Stream μέσω Τουρκίας.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη»

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...