Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ υπέγραψε η Σουηδία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ann Linde, υπέγραψε το έγγραφο, όπως είχε προαναγγελθεί χθες. 

Η Σουηδία θα περιμένει να ψηφιστεί η απόφαση από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας για την ένταξη και στη συνέχεια θα στείλει την αίτησή της στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ είτε σήμερα είτε αύριο.

Την Κυριακή η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Kυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε επίσημα χθες να αιτηθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας το καθεστώς ουδετερότητας, μετά και την αντίστοιχη απόφαση της Φινλανδίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η απόφαση της Σουηδίας θεωρείται ιστορική και τερματίζει το καθεστώς δεκαετιών, ενώ έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αν αναπτυχθούν στρατιωτικές υποδομές σε Φινλανδία και Σουηδία.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, η διαδικασία ένταξης δεν θα πρέπει να κρατήσει πάνω από ένα χρόνο.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας». «Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλη της συμμαχίας».

Κατά τη διάρκεια που έγινε στη σουηδική βουλή (Riksdagen) από τα οκτώ κόμματα μόνο δύο μικρές παρατάξεις της αριστεράς αντιτάχθηκαν στην ένταξη της χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

Πούτιν: «Η Μόσχα θα αντιδράσει»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ- «Είναι ακόμη πολύ όμορφη, δείχνει σαν να είναι ζωντανή»

Ανακουφισμένοι δήλωσαν σε συνέντευξή τους στη New York Post οι γονείς της Σάνι Λουκ, που επέστρεψε η σορός της κόρης τους στο Ισραήλ. Λίγες ώρες νωρίτερα σε μια επιχείρηση της Τ...

Σλοβακία: Ξανά στο χειρουργείο ο Ρόμπερτ Φίτσο – «Η κατάστασή του παραμένει πολύ σοβαρή»

Παραμένει πολύ σοβαρή και κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος την Τετάρτη έπεσε θύμα πυροβολισμών. Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός, ο ...

Φόρτωση άρθρων...