Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Η βαφτισιμιά του Πούτιν το έσκασε από τη Ρωσία λίγο πριν τη συλλάβουν

Πλανήτης

Η βαφτισιμιά του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ξένια Σόμπτσακ, φέρεται να διέφυγε χθες το πρωί από τη Ρωσία, καθώς λέγεται ότι επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η 40χρονη Σόμπτσακ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Mail, φέρεται να διέφυγε αεροπορικώς μέσω Λευκορωσίας στη Λιθουανία, λίγες ώρες μετά την έφοδο της αστυνομίας στην έπαυλή της και λίγο πριν φθάσουν πράκτορες στο αεροδρόμιο Βνούκοβο-3 της Μόσχας για να τη συλλάβουν.

Ο Πούτιν έχει δεσμούς εδώ και καιρό με την οικογένεια Σόμπτσακ και φημολογείται ότι τη βάφτισε. Ο πατέρας της Ξένιας, Ανατόλι, πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, ήταν καθηγητής του Πούτιν στη Νομική και ο μέντοράς του, ο άνθρωπος που φρόντισε για τον πρώτο ρόλο του πρώην πράκτορα της KGB στην πολιτική ως αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, οι ρωσικές Αρχές φέρονται έτοιμες να τη χαρακτηρίσουν «ξένο πράκτορα» στο πλαίσιο της καταστολής των αντιφρονούντων στη χώρα.

Άγνωστο παραμένει τι σχόλια έκανε η Ξένια Σόμπτσακ, ώστε να εξοργίσει το Κρεμλίνο με αποτέλεσμα να διατάξει την έφοδο στο σπίτι της. Η 40χρονη, την οποία τα ρωσικά ΜΜΕ αποκαλούσαν «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» όταν είχε ξανθά τα μαλλιά της, βρίσκεται στο επίκεντρο χωριστής ποινικής έρευνας για «διασπορά ψευδών ειδήσεων για κυβερνητικές υπηρεσίες» μέσω δικτύου ΜΜΕ, που μπορεί να την οδηγήσει στη φυλακή για τρία χρόνια.

Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα» τη Σόμπτσακ

Ο επικεφαλής της λεγόμενης «Δημόσιας Επιτροπής για το Εντοπισμό Ξένης Παρέμβασης», Αλεξάντρ Ιόνοφ, είπε ότι ερευνάται κατά πόσον η Σόμπτσακ έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Το διαδικτυακό της μέσο ενημέρωσης, Ostorozhno Novosti, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα. «Αν βρεθεί ξένη χρηματοδότηση, η Σόμπτσακ θα χαρακτηριστεί ξένος πράκτορας», είπε ο Ιόνοφ.

Αλλά η πρώην τηλεπαρουσιάστρια και προεδρική υποψήφια ισχυρίστηκε ότι η έρευνα αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης σε αυτήν και στα μέσα ενημέρωσης της καθώς η Σόμπτσακ έχει αντιταχθεί σθεναρά στις αυταρχικές πολιτικές του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, παρά τους δεσμούς του με την οικογένειά της. «Ο εμπορικός μας διευθυντής Κίριλ Σουχάνοφ τελεί υπό κράτηση για “εκβιασμό”, όπως είπαν. Αυτό είναι απλώς ένα παραλήρημα, είναι για γέλια, μια ανοησία. Ο Κίριλ είναι επιχειρηματίας και ο υπεύθυνος του τμήματος διαφήμισής μας. Εγώ και ολόκληρη η ομάδα μας θεωρούμε όλο αυτό ως μια ακόμη μεγαλύτερη καταπίεση κατά των ΜΜΕ στη χώρα. Δεν έχουν τίποτα να βρουν εναντίον μας, κάτι που τους εξοργίζει. Συνεχώς συλλαμβάνουν δημοσιογράφους μας», είπε η Σόμπτσακ.

Οι δεσμοί του Πούτιν με την οικογένεια Σόμπτσακ

Ήταν τόσο ισχυροί οι δεσμοί του Πούτιν με την οικογένειά της, ώστε φέρεται να έβγαλε λαθραία εκτός Ρωσίας τον πατέρα της για ιατρική θεραπεία στη Δύση σε μια περίοδο που καταζητείτο για φερόμενη διαφθορά κι αργότερα φωτογραφήθηκε στο πλευρό της Ξένιας και συγγενών του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης στην κηδεία του, το 2000.

Στο παρελθόν η Σόμπτσακ παρουσίαζε το δημοφιλές στη Ρωσία ριάλιτι «Dom 2» κι είχε ποζάρει για το Playboy, αλλά αργότερα κατέβηκε στην πολιτική κονίστρα κι ένωσε τις δυνάμεις της με πασίγνωστους επικριτές του Πούτιν, όπως ο Μπόρις Νεμτσόφ και ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι. Ήρθε τέταρτη στις προεδρικές εκλογές του 2018, κατά τις οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες, έγινε μεγάλη νοθεία υπέρ του Πούτιν.

Από την έναρξη του πολέμου η Ξένια Σομπτσάκ εξέφρασε την αντίθεσή της και υποστήριξε ότι ο νονός της χρησιμοποιεί κληρωτούς στην Ουκρανία, μολονότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα το κάνει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καζακστάν: Kάθειρξη 24 ετών σε πρώην υπουργό για τον βασανισμό και τον φόνο της συζύγου του

Πρώην υπουργός Οικονομικών του Καζακστάν καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε κάθειρξη 24 ετών για τη δολοφονία της συζύγου του, έπειτα από μια δίκη που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο...

Φόρτωση άρθρων...