Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Ινδονησία: Ακατάλληλες ουσίες στα σιρόπια που σκότωσαν 100 παιδιά

Πλανήτης

Κάποια φαρμακευτικά σιρόπια που διατίθενται στην Ινδονησία περιείχαν ουσίες που συνδέονται με την εμφάνιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στα παιδιά, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τους 99 θανάτους παιδιών φέτος από αυτή την πάθηση.

Χθες, Τετάρτη, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά τα οποία περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη.

Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό τον μήνα και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας τόνισε ωστόσο ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη εντοπίστηκαν σε σιρόπια που βρέθηκαν στα σπίτια κάποιων ασθενών, δήλωσε σήμερα ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας Γκουνάντι Σαντίκιν.

«Κάποια σιρόπια που χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν ή να υπήρχαν σε πολύ μικρή ποσότητα», πρόσθεσε.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί για 206 περιστατικά σε 20 επαρχίες και 99 θανάτους», είχε επισημάνει χθες ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας, ο Σιαχρίλ Μανσγιούρ.

Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία, αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 20 Ιουνίου

Γεγονότα 1824: Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταστρέφει τα Ψαρά. 1900: Οι Κινέζοι Εθνικιστές ξεκινούν την Επανάσταση των Μπόξερ, η οποία θα στραφεί εναντίον των Δυτικών. 194...

Σε σοκ η Γαλλία μετά τον ομαδικό βιασμό 12χρονης από δυο 13χρονους – Ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση

Την ώρα που ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί στη Γαλλία, δύο έφηβοι κατηγορήθηκαν πως βίασαν ομαδικά αλλά και επιτέθηκαν σε 12χρονη κάνοντας ρατσιστικά σχόλια κατά των Εβραίων, κάτι π...

Φόρτωση άρθρων...