Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση της τράπεζας First Republic

Πλανήτης

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) φέρεται να ζήτησε από έξι τράπεζες να υποβάλουν προσφορά για την εξαγορά των πόρων της τράπεζας First Republic, που αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερα προβλήματα από τα μέσα του Μαρτίου

Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα αφού παραδέχτηκε ότι οι πελάτες είχαν αποσύρει καταθέσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Εκείνη την εποχή, η ανταγωνίστριά της Silicon Valley Bank είχε καταρρεύσει, προκαλώντας φόβους για ευρύτερη τραπεζική κρίση. Την αποτυχία της SVB ακολούθησε γρήγορα η κατάρρευση ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στις ΗΠΑ, της Signature Bank.

Ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής JP Morgan Chase πιστεύεται ότι είναι μία από τις τράπεζες που προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά για την First Republic, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η Bank of America θεωρείται επίσης ότι έχει προσεγγιστεί. Η JP Morgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο μεγάλωσαν τον περασμένο μήνα καθώς εμφανίστηκαν προβλήματα στη Silicon Valley Bank. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει απότομα τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Έχει πλήξει τις αξίες των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων που αγόρασαν οι τράπεζες όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, εγείροντας ανησυχίες ότι άλλες εταιρείες αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse - που είχε βυθιστεί στα δικά του προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια - είπε ότι θα έπρεπε να δανειστεί 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει τα οικονομικά της. Η Credit Suisse διασώθηκε έκτοτε από το μακροχρόνιο ανταγωνιστή UBS.

Όπως η Silicon Valley Bank, η First Republic είναι ένας μεσαίου μεγέθους δανειστής στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, μια ομάδα 11 αμερικανικών τραπεζών προχώρησε στην άντληση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την επιχείρηση.

Ωστόσο, οι επενδυτές στην τράπεζα ταράχτηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η First Republic αποκάλυψε το ποσό που είχαν αντλήσει οι καταθέτες από τον δανειστή τον Μάρτιο. Στους πελάτες της First Republic συγκαταλέγονται πλούσια άτομα των οποίων τα χρήματα κινδυνεύουν δυνητικά εάν δεν βρεθεί αγοραστής. Στις ΗΠΑ, το FDIC ασφαλίζει καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων.

Όταν η Silicon Valley Bank και η Signature κατέρρευσαν, η FDIC παρενέβη λέγοντας ότι θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις για να αποτρέψει τη μαζική απόσυρση χρημάτων, φαινόμενο που είναι γνωστό ως bank run Εάν δεν μπορέσει να βρει αγοραστή για την First Republic, η FDIC θα μπορούσε να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

Διακόπτει όλες τις εξαγωγές προς το Ισραήλ και τις εισαγωγές από την ίδια χώρα η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξε...

Φόρτωση άρθρων...