Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Mε τον ταχύτερο ρυθμό 100 χρόνων θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Πλανήτης

Η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ θα ανέβει τις επόμενες τρεις δεκαετίες με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες προβλέψεις. 

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες πλημμύρες σε παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.
Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει έως και 12 ίντσες (30 εκατοστά) μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Παρόλο που οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, το φαινόμενο θα οδηγήσει σε περισσότερες παράκτιες πλημμύρες και θα κάνει πιο σοβαρή την παλίρροια και την καταιγίδα, ανέφερε η έκθεση πολλών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NOAA), Μπιλ Νέλσον, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με πολύ ανησυχητικό ρυθμό και θέτει σε κίνδυνο τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ποιες πόλεις απειλούνται

Η άνοδος των υδάτων απειλεί τις παράκτιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Μαϊάμι, οι οποίες ήδη συνήθως αντιμετωπίζουν πλημμύρες κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας που σημειώνεται με πανσέληνο και νέο φεγγάρι. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκινητόδρομοι και άλλες υποδομές κατά μήκος των ακτών είναι ευάλωτα σε ζημιές από τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια σπίτια, με κόστος ανοικοδόμησης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κινδυνεύουν από καταιγίδες, σύμφωνα με μια έκθεση CoreLogic του 2021.

Η στάθμη της θάλασσας στο Μανχάταν θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 πόδια ήδη από το 2055 ή μέχρι το 2078, ανάλογα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NOAA. 

Περίπου 7.895 άνθρωποι στο Μανχάταν ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που θα πλημμύριζαν με άνοδο της στάθμης της θάλασσας λιγότερο από 2 πόδια. 

Οι πλημμύρες από την παλίρροια έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Νέα Υόρκη από το 2000 και πλέον «χτυπούν» 10 έως 15 φορές το χρόνο, ανέφερε η έκθεση.

Η ετήσια συχνότητα των πλημμυρών στο Μαϊάμι και το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας αυξήθηκε από μηδέν σε δύο ημέρες το 2000 σε περίπου πέντε έως 10 ημέρες από πέρυσι.

«Αυτές οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, θα επιταχυνθούν περαιτέρω και θα εξαπλωθούν σε περισσότερες τοποθεσίες τις επόμενες δύο δεκαετίες», ανέφερε η έκθεση. 

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν δορυφόρους για τη μέτρηση του πάχους του πάγου και τα επίπεδα των ωκεανών που ανεβαίνουν. 

Παγιδεύοντας τη θερμότητα που λιώνει τα φύλλα πάγου, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πιθανότατα θα συμβάλουν κατά περίπου 2 πόδια στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η αποτυχία περιορισμού των μελλοντικών εκπομπών θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 18 επιπλέον ίντσες μέχρι το τέλος του αιώνα για να φτάσει τα 5 πόδια.

Οι ακτές των ΗΠΑ από τη Βόρεια Καρολίνα μέχρι το Μέιν είναι ένα παγκόσμιο hotspot ανόδου της στάθμης της θάλασσας. 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη άνω των 5,5 βαθμών Φαρενάιτ (3 βαθμοί Κελσίου) θα προκαλούσε την ταχεία τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, απελευθερώνοντας αυτό το νερό στους ωκεανούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...