Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: «Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ήξερε για την πιθανότητα επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν»

Πλανήτης

«Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης και δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα στην Καμπότζη», δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Φόρτωση άρθρων...