Μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι, σε τροχιά γενικού «λίφτινγκ» μπαίνει η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του POLITICO, στο επίκεντρο των πιθανών απομακρύνσεων βρίσκονται πλέον ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, και η Υπουργός Εργασίας, Λόρι Τσάβες-ΝτεΡέμερ.
Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση περιγράφουν έναν «οργισμένο» Πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει ένα δυναμικό «reset» ενόψει ενός δυσοίωνου πολιτικού σκηνικού. Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις της Γενικής Εισαγγελέως Παμ Μπόντι και της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ, σηματοδοτώντας την πιο έντονη κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων 15 μηνών.
Στο στόχαστρο Λούτνικ και Τσάβες-ΝτεΡέμερ
Ο Χάουαρντ Λούτνικ, αν και επί χρόνια φίλος του Τραμπ, θεωρείται πλέον ότι βαδίζει σε «λεπτό πάγο». Παρά την υποστήριξη που λαμβάνει για τη σκληρή του στάση στα εμπορικά θέματα και τους δασμούς, κατηγορείται από εσωτερικούς αντιπάλους για «ημιτελείς ιδέες» και αρνητική δημοσιότητα γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειάς του.
Από την άλλη, η Λόρι Τσάβες-ΝτεΡέμερ βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή για σοβαρές καταγγελίες που αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο και κατάχρηση υπηρεσιακών πόρων για προσωπικά ταξίδια. Παρόλο που η ίδια αρνείται κάθε κατηγορία, η θέση της κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής.
Στρατηγική επιλογή πριν τις εκλογές
Η σπουδή για την εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι τυχαία.
Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση Λούτνικ θα επέτρεπε στον Τραμπ να επικοινωνήσει μια «νέα αρχή» στην οικονομία, το κρισιμότερο θέμα της προεκλογικής ατζέντας, ενώ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών πάρχει έντονος φόβος ότι, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν έδαφος, η έγκριση νέων διορισμών από τη Γερουσία θα καταστεί αδύνατη το επόμενο έτος.
Ήδη, οι διεργασίες για τη διαδοχή έχουν ξεκινήσει, καθώς ο Τραμπ φέρεται να συναντήθηκε με τον επικεφαλής της EPA, Λι Ζέλντιν, για να συζητήσουν τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο Τοντ Μπλανς ανέλαβε ήδη καθήκοντα υπηρεσιακού Γενικού Εισαγγελέα, όντας ο επικρατέστερος για τη μόνιμη θέση.
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, το κλίμα στην Ουάσινγκτον δείχνει ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να «καθαρίσει το τοπίο», επιδιώκοντας απόλυτη πίστη και αποτελεσματικότητα πριν την τελική εκλογική αναμέτρηση.
«Εκκαθαρίσεις» και στη στρατιωτική ηγεσία
Μετά την επιβεβαίωση του Πενταγώνου ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ράντι Τζορτζ, θα αποσυρθεί «με άμεση ισχύ», ο αντικαταστάτης του έχει οριστεί εν μέσω περαιτέρω αποχωρήσεων.
Ο Τζορτζ - ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2023 - αναμενόταν να έμενε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αλλά αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Κρίστοφερ ΛαΝέβ ως υπηρεσιακός αρχηγός του επιτελείου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου.
Ο ΛαΝέβ υπηρετούσε ως κορυφαίος στρατιωτικός βοηθός του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ πριν ο Τραμπ τον ορίσει ως υπαρχηγό του επιτελείου του στρατού τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Χέγκσεθ έχει επίσης απομακρύνει τον στρατηγό Ντέιβιντ Χόντνε και τον υποστράτηγο Γουίλιαμ Γκριν, δίχως να δοθεί λόγος για τις αποχωρήσεις τους.
Ο Χόντνε ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Μετασχηματισμού και Εκπαίδευσης του στρατού, μιας μονάδας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τζορτζ να εκσυγχρονίσει τον αμερικανικό στρατό και εν μέσω της πίεσης του Χέγκσεθ να μειώσει τον αριθμό των γενικών αξιωματικών.
Ο Τραμπ επιβάλλει νέους δασμούς ως και 100% σε φάρμακα, τροποποιεί αυτούς σε μέταλλα
CNN: Το οπλοστάσιο του Ιράν παραμένει αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει χάος
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις