Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Προβληματισμός στο επιτελείο Μπάιντεν για τις δημοσκοπήσεις

Πλανήτης

Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του  Αμερικανού πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College που έδειχναν τον Τραμπ να προηγείται σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες.

Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός έχει επίσης αρχίσει να κερδίζει δυναμική, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι. Το ποσοστό ψήφων του Τραμπ στον εθνικό μέσο όρο δημοσκοπήσεων είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι σε οποιοδήποτε στιγμή του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Politico.

Τα στοιχεία σε επίπεδο πολιτείας είναι εξίσου εντυπωσιακά: Εκτός από αυτές τις δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena, την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι ο Τραμπ προηγείται κατά 8 μονάδες στην Αριζόνα και 5 μονάδες στο Μίσιγκαν.

Η πρόσφατη διολίσθηση του Μπάιντεν – και η πολιτική του δυσάρεστη κατάσταση περίπου 11 μήνες πριν από τις εκλογές – αντιπροσωπεύουν μια συρροή διολίσθησης. Ο Μπάιντεν χάνει νέους ψηφοφόρους – αλλά δεν είναι σαφές πόσους.

Μάλιστα, η δημοσκόπηση του NBC News αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι ο Τραμπ ηγήθηκε του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών, 46% έναντι 42%.

Ο Μπάιντεν είχε μονοψήφιο προβάδισμα μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων 18-34 στις δημοσκοπήσεις αυτόν τον μήνα από το Morning Consult (Μάιντεν +2), το Fox News (Μάιντεν +7) και το Πανεπιστήμιο Κουίνιπιακ (Μάιντεν +9). Ωστόσο, ο Τραμπ προηγήθηκε του Μπάιντεν και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις μεταξύ όλων των ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα αυτά δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Τραμπ έχει πραγματικά καταφέρει να κερδίσει τους νεότερους ψηφοφόρους ή εάν αυτοί οι αριθμοί είναι ένα τεχνούργημα κάποιου είδους μεροληψίας στις δημοσκοπήσεις. Μια δημοφιλής θεωρία εικάζει ότι φιλελεύθεροι νεότεροι ψηφοφόροι που δεν είναι ενθουσιασμένοι με τον Μπάιντεν και το κόμμα του – για την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ στον πόλεμο του με τη Χαμάς, για παράδειγμα – επιλέγουν προς το παρόν την αποχή, ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς θα τον ψηφίσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αλλά ο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν είχε ποτέ καλές δημοσκοπήσεις στους νεότερους ψηφοφόρους. Και οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις είναι ένας δύσκολος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς νεότερους ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν να προηγείται ο Τραμπ είναι ένα πράγμα. Αλλά υπάρχουν ακόμα δύο πτυχές που προκαλούν προβλήματα για τον Μπάιντεν.

Πρώτον, το ποσοστό αποδοχής του – ήδη ιστορικά χαμηλό για έναν πρόεδρο σε αυτό το σημείο της πρώτης του θητείας – έχει πέσει. Η βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν μειώθηκε στο 38% στο μέσο όρο του FiveThirtyEight νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2022, ενώ εν τω μεταξύ, οι αριθμοί του Τραμπ αυξάνονται. Ο μέσος όρος της RealClearPolitics είχε τον Τραμπ να κυμαίνεται μεταξύ 42% και 46% πριν ένα χρόνο. Όχι μόνο ο Τραμπ έσπασε το 46% για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε το 47%.

Δεν είναι μόνο η Μέση Ανατολή – ο Μπάιντεν διολισθαίνει στις κάλπες εδώ και μήνες

Είναι σύνηθες να προσπαθούμε να αποδώσουμε τις διακυμάνσεις στις δημοσκοπήσεις σε πρόσφατα γεγονότα επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς. Αλλά για τον Μπάιντεν, η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Ο μέσος όρος του FiveThirtyEight δείχνει μια αρκετά σταθερή πτώση της βαθμολογίας αποδοχής του Μπάιντεν από τον Μάιο. Το RealClearPolitics πηγαίνει πίσω στον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, η μέση ευνοϊκή βαθμολογία του Τραμπ στην πραγματικότητα αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους δύο μήνες και αυξήθηκε από 39% την 1η Σεπτεμβρίου σε 42% το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Τα άσχημα νέα για τον Μπάιντεν δεν περιορίζονται στις εθνικές κάλπες. Από τα μέσα Αυγούστου, ο Μπάιντεν και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχουν ξοδέψει περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου, ο Μπάιντεν ξόδευε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα, αν και αυτό μειώθηκε κατά προσέγγιση στο μισό τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν βοηθάει. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena που δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια, ο Τραμπ ηγήθηκε του Μπάιντεν σε έξι από τις επτά πολιτείες που συμμετείχαν σε έρευνα του Morning Consult και του Bloomberg News.

Είναι σαφές ότι το έλλειμμα του Μπάιντεν δεν είναι αποτέλεσμα υποψηφίων τρίτων – ή δυνητικά διαφαινόμενων, όπως ο συνταξιούχος γερουσιαστής Τζο Μάντσιν (D-W.Va.). Και θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον Μπάιντεν να ανακάμψει, ειδικά εάν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καταβροχθίσουν σημαντικά μερίδια υποστήριξης, όπως οι νέοι ψηφοφόροι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...