Σημαντική ενίσχυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για την Πολεμική Αεροπορία θα αποτελέσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την πώληση των F-35. Εξαρχής επρόκειτο για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε τεράστιο κόστος, ωστόσο μεγάλο είναι και το κόστος συντήρησης των F-35, καθώς είναι το πιο προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ, το οποίο θα το έχουν μόνο δύο αεροπορίες για την ώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Όσον αφορά στη συμφωνία οι ΗΠΑ δεν έβαλαν την Τουρκία να εγγυηθεί απείθειας ότι δεν θα κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο, έβαλε το State Department να εγγυηθεί στο Κογκρέσο ότι ένα η Τουρκία επιστρέψει στον «κακό εαυτό της» με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναλάβει δράσεις προκειμένου αυτό να μην συνεχιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι θα περάσουν 4-5 χρόνια για να παραλάβει η Ελλάδα τα πρώτα μαχητικά. Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν διάφορους μοχλούς πίεσης προκειμένου να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.