Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ιράν: Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας για τα «προσβλητικά» σκίτσα στο Charlie Hebdo

Πλανήτης

Πολλές δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη και έκαψαν γαλλικές σημαίες, διαμαρτυρόμενοι για τις γελοιογραφίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη τους που δημοσίευσε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους σπουδαστές σιιτικών ιεροδιδασκαλείων και γυναίκες που φορούσαν τσαντόρ, κρατούσαν ιρανικές σημαίες, φωτογραφίες του Αλί Χαμενεΐ και πλακάτ με συνθήματα κατά του περιοδικού.

«Ντροπή στη Γαλλία» και «Γαλλία, πάψε την εχθρότητά σου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Το Charlie Hebdo, σε μια ειδική έκδοση με την ευκαιρία της επετείου από την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του, το 2015, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά καρικατούρες του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις οποίες η Τεχεράνη θεωρεί «πρoσβλητικές και άσεμνες». Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν τη Γαλλία ότι θα λάβουν μέτρα σε αντίποινα.

Στο σκίτσο του εξωφύλλου, φιγουράρει μία ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της. 

Ο βασικός τίτλος είναι: «Μουλάδες του Ιράν, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε», και είναι αφιερωμένο στο κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η διεύθυνση του περιοδικού στις αρχές του Δεκέμβρη προκήρυξε διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία με θέμα του το ιρανικό καθεστώς, συγκεντρώνοντας πάνω από 300 σκίτσα από χώρες όπως το ίδιο το Ιράν, αλλά και τις Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη, Αυστραλία κ.λ.π..

Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Η γελοιογραφία που θα είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον ηγέτη του Ιράν, πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο «αστεία και κακή».

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε κατόπιν ότι κλείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν (IFRI), το παλαιότερο και σημαντικότερο γαλλικό ερευνητικό κέντρο στη χώρα αυτή, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το IFRI παρέμενε κλειστό επί χρόνια και άνοιξε ξανά επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί (2013-21), σε ένδειξη «αναθέρμανσης» των διμερών σχέσεων.

Μια διαδήλωση έγινε νωρίτερα και στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί είπε σήμερα ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να «προσβάλλονται» θρησκευτικοί ηγέτες. Κάλεσε το Παρίσι «να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων» και να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Το Charlie Hebdo ανέφερε ότι δημοσίευσε τα σκίτσα σε ένδειξη υποστήριξης του ιρανικού λαού που κατέβηκε στους δρόμους μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Μαρτίου

Γεγονότα 1309 - Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ αφορίζει τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της. 1513 - Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν φτάνει στις Μπαχάμες στο πρώτο του ταξίδ...

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόρτωση άρθρων...