Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Ιράν: Επίσημο βίντεο από το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ – Χαμενεΐ : Ποιός είναι ο κλέφτης;

Πλανήτης

Βίντεο από την επιχείρηση της βίαιης κατάληψης των δύο ελληνικών τάνκερ δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ και μάλιστα σε ανάρτηση στο Twitter υπάρχει η επισήμανση ότι «έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού».

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε το πετρέλαιο από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαϊου.

«Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω»;είναι ένα ακόμη αντιφατικό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο.  Μάλιστα ο Χαμενεϊ στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέμεινε:

«Ποιος είναι ο πειρατής; Το να παίρνεις πίσω κλεμμένη περιουσία δεν αποκαλείται κλοπή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια του Ιράν ενώ η κατακραυγή της Δύσης κλιμακώνεται με την κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ.

Το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέσχεσε το Ιράν, το Prudent Warrior, παραμένει ελλιμενισμένο στο Λαράκ, ενώ σε απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου μετακινήθηκε το Delta Poseidon, που από το λιμάνι του νησιού Λαράκ οδηγήθκε βορειότερα  στο νησί Κεσμ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Τα δυο ελληνικά τάνκερ απέχουν τώρα απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου μεταξύ τους.

Είναι η τελευταία μιας σειράς περιστατικών πειρατειών και εκρήξεων στην περιοχή που περιλαμβάνει τα στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διακινείται το ένα πέμπτο του πετρελαίου στον πλανήτη.

Τα περιστατικά άρχισαν μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία με το Ιράν, βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει δραστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για εσφαλμένη διαγραφή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό του

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δεν αρχειοθετούσε σωστά τα sms από το παλιό του κινητό τηλέφωνο, κατηγορείται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Με το παρατσο...