Μετεωρίτης, το κουμπί του Kim, επίθεση εξωγήινων, ένας ιός που θα μας κάνει όλους ζόμπι ή μήπως ΑΙ; Τα σενάρια για το τέλος του κόσμου ποικίλουν, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, μάλλον η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτό που θα σφραγίσει την μάταιη ύπαρξή μας.

Ο Jeff Nesbit, πρώην διευθυντής του National Science Foundation και συγγραφέας 24 βιβλίων, έχει εξετάσει ενδελεχώς τις δυνατότητες και την μελλοντική πρόοδο της τεχνητής νοημoσύνης. Και δεν μας μεταφέρει και τόσο καλά νέα, σύμφωνα τουλάχιστον μετά από όσα προκύπτουν από την έρευνά του.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, καταλήγει στο συμπέρασμα πως εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και να έχουμε όλοι εξαφανιστεί έως το 2050. Όπως αναφέρει ο Nesbit η ASI (artificial super-intelligence) θα είναι η εξέλιξη της Artificial Intelligence και μέσω ενός υπερ-υπολογιστή θα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την ανθρώπινη νοημοσύνη και να λύνει κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα κυριαρχήσει κατά πολύ και σε επίπεδο εξέλιξης, αφήνοντας εκατομμύρια έτη φωτός πίσω την βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. Κάτι που έχεις δει και τον Εξολοθρευτή άλλωστε.

Τα όσα υποστηρίζει ο Nesbit έρχονται να συμπληρώσουν την θεωρία των Elon Musk και Stephen Hawking το 2015, που τόνισαν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμη και να επιτρέψει την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων, που θα έφερναν μεν τεχνολογική επανάσταση στην πολεμική βιομηχανία, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργούσε και εις βάρος του ανθρώπινου είδους.

Υπάρχει βέβαια και η αισιόδοξη πρόβλεψη, που υποστηρίζει ο συγγραφέας και εφευρέτης Ray Kurzweil:

«Αντί να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε σε αυτήν ευρύτερες ψυχικές ικανότητες και να επικεντρώσουμε τις δυνατότητές της στην εύρεση θεραπειών για ασθένειες, σε νέους ενεργειακούς πόρους και γενικότερα σε καταστάσεις που θα ευνοούν το ανθρώπινο είδος. Αρκεί να θέσουμε τα σωστά δεοντολογικά πρότυπα πριν να είναι αργά, τουλάχιστον μέχρι το 2029».

Υπομονή λοιπόν, ακόμη 30 χρονάκια μείνανε για να δούμε τι θα παίξει.