Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Η πρόταση Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πλανήτης

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, να πιέσει στο Τελ Αβίβ την ισραηλινή πολιτική ηγεσία για την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, την ημέρα που ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

Πέμπτος μήνας, πέμπτη περιοδεία στη Μέση Ανατολή για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χθες βρισκόταν στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, τις δύο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προτού το αεροσκάφος του φθάσει στο Τελ Αβίβ το βράδυ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν, στο Κάιρο και στην Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των Αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Α. Μπλίνκεν ενημερώθηκε χθες, Τρίτη, για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στην Ντόχα.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης

Κατά πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 έως 300 Παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 έως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε «αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «συνολικά θετική» την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια».

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιιν Νετανιάχου και της Μοσάντ αναφέρει πως η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η οποία τη «μελετά διεξοδικά».

Ο Μ. Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Α. Μπλίνκεν σήμερα, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Φόρτωση άρθρων...