Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση - Επιδιώκουν αποκλιμάκωση, εκτιμούν αναλυτές

Πλανήτης

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα τα ξημερώματα από το Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο κατά του Ιράν, στην περιοχή του Ισφαχάν, τονίζουν όμως ότι πρόκειται για επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας που δεν έπληξε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει επίσημα παρά μόνο μέσω Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή.

Το Ιράν επιβεβαίωσε εκρήξεις στην επαρχία του Ισφαχάν, ωστόσο υποβαθμίζει το περιστατικό και δίνει τη δική του εκδοχή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση παρά μόνο μια προσπάθεια με mini drones από άτομα που τα χειρίζονταν επί ιρανικού εδάφους και τα οποία καταρρίφθηκαν.

Η στάση που τηρούν και οι δύο πλευρές θεωρείται σε ένδειξη ότι επιδιώκουν να απομακρυνθούν από το χείλος του πολέμου μετά τις διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ιρανικά μέσα μάλιστα μεταδίδουν εικόνες από την πόλη του Ισφαχάν, όπου επικρατεί ηρεμία, ενώ Ιρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεσα αντίποινα. Αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές συστήνουν Γαλλία και Ιταλία.

Οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, τηρούν χαμηλούς τόνους, σημειώνουν οι New York Times, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της επίθεσης στον απόηχο των διεθνών εκκλήσεων που είχαν προηγηθεί και που καλούσαν Ισραήλ και Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Τρεις ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν, επιβεβαιωμένα, κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν και το αεροδρόμιο, από την ισραηλινή επίθεση με drones κατά του Ιράν που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα πάντως το Ιράν διαμηνύει ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση, με ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν να δηλώνει στο Reuters: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι πίσω από την επίθεση».

Από τη στιγμή που το Ιράν δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα, μπορεί να γίνει εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα κτύπημα από ιρανικής πλευράς προς το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

ΗΠΑ: 20χρονος έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομούς σκοτώνοντας 18.000 - Κινδυνεύει με πρόστιμο 14 εκατ. δολαρίων

Ένας 20χρονος από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ που ενδέχεται να φτάσει έως και τα 14 εκατομμύρια δολάρια καθώς συνελήφθη γιατί έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομο...

Φόρτωση άρθρων...