Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: Πέθανε η ακτιβίστρια για την ειρήνη και φεμινίστρια Γιαέλ Νταγιάν

Πλανήτης

Η Γιαέλ Νταγιάν, διάσημη συγγραφέας, πρώην βουλευτής των Εργατικών, αριστερή, πρωτοπόρος φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη. Η Γιαέλ που ήταν κόρη του ιστορικού πολιτικού της χώρας Μοσέ Νταγιάν πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.

Η Νταγιάν ήταν από τις πιο εξέχουσες φωνές για ίσα δικαιώματα στην Ιστορία του Ισραήλ και μέχρι το τέλος της ζωής της συνέχιζε να γράφει και να μιλά όσο μπορούσε για τα θέματα για τα οποία αγωνιζόταν. Πολύ ικανή συγγραφέας, έγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 20 ετών.

 Υπήρξε εμβληματική μορφή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών – με αιχμή του δόρατος τη νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση- τον αγώνα για τα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά και την επίτευξη μόνιμης και διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Σε εποχές που η συμμετοχή σε πορείες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζονταν από τις κυβερνήσεις με βία και συλλήψεις, όχι με χειροκροτήματα και σημαίες.

Αγωνίστηκε ώς το τέλος της ζωής της

Υπέφερε για πολλά χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία προς το τέλος της ζωής της την κράτησε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο σπίτι της και έχοντας ανάγκη από συμπληρωματικό οξυγόνο και αναπηρικό καροτσάκι.

Αλλά ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Νταγιάν συμμετείχε κατά καιρούς σε διαδηλώσεις και δεν φοβήθηκε ποτέ να θέσει την άποψή της, εμπλουτίζοντας τον δημόσιο διάλογο του Ισραήλ σε δύσκολους καιρούς.

Προσωπικότητες στο Ισραήλ και διεθνώς με μηνύματά τους τονίζουν την τεράστια προσφορά της Νταγιάν σε τόσο πολλά επίπεδα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν και στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στο πλοίο Tran...

Φόρτωση άρθρων...