Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν: Τουλάχιστον 9 νεκροί, περίπου χίλιοι τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι

Πλανήτης

Με 7,4 Ρίχτερ χτύπησε ο Εγκέλαδος στα ανατολικά της Ταϊβάν. Δημοσιογράφος της ταϊβανέζικης τηλεόρασης ετοιμαζόταν να μεταφέρει προειδοποίηση για τσουνάμι όταν σεισμός 7,4 Ρίχτερ «χτυπά» τα ανατολικά του νησιού.

Με εστιακό βάθος λίγο μεγαλύτερο από 15 χιλιόμετρα και ένταση αρκετών δευτερολέπτων η δόνηση είναι τρομακτική.

Κτίρια γέρνουν και τα ρίχτερ δημιουργούν τσουνάμι σε πισίνες. Κλυδωνίζουν αερογέφυρες γεμάτες αυτοκίνητα και μηχανές και κουνούν σαν παιδικό τρενάκι το μετρό στο κέντρο της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε λίγο πριν τις οχτώ το πρωί την πόλη Χουαλιέν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα, περίπου 138 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ταϊπέι.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι γίνεται σεισμός, ντύθηκα, φόρεσα τα παπούτσια μου, πήρα το παιδί μου και έφυγα τρέχοντας από το σπίτι. Δεν πήρα τίποτε άλλο μαζί μου».

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από κατολισθήσεις στην ορεινή ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

Σχεδόν χίλιοι είναι οι τραυματίες, ενώ αγνοούνται 50 τουρίστες, οι οποίοι ταξίδευαν με λεωφορείο προς έναν από τους εθνικούς δρυμούς και 70 εργαζόμενοι που παγιδεύτηκαν σε ανθρακωρυχεία.

Ο ισχυρός σεισμός πριν από 25 χρόνια

Η Ταϊβάν βρίσκεται στο δαχτυλίδι της φωτιάς, την πιο σεισμογενή ζώνη στον κόσμο. Οι σεισμοί στην περιοχή δεν είναι ούτε άγνωστο ούτε αναίμακτο φαινόμενο.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση ίδιου μεγέθους. 

Πάνω από 51.000 κτίρια διαλύθηκαν και οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 100.000. Σήμερα, με σεισμό ίδιου περίπου μεγέθους στην ίδια περιοχή και με παρόμοιο εστιακό βάθος και διάρκεια, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Δεκάδες κτίρια πήραν επικίνδυνη κλίση αλλά δεν ισοπεδώθηκαν. Οι διασώστες δίνουν μάχη με γερανούς και σκάλες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους που είχαν και τον χρόνο και τις συνθήκες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι μεν αλλά ασφαλείς στα κτίρια που υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου έγιναν περισσότεροι από 130 μετασεισμοί. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη νότια Κίνα και την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φονική κακοκαιρία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί και 60 αγνοούμενοι (βίντεο)

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι εξήντα συνεχίζουν να αγνοούνται εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τ...

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

Διακόπτει όλες τις εξαγωγές προς το Ισραήλ και τις εισαγωγές από την ίδια χώρα η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξε...

Φόρτωση άρθρων...