Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ιταλικές Εκλογές: Η ακροδεξιά Μελόνι για Πρωθυπουργός μετά τη νίκη – Ποιοι θα σχηματίσουν Κυβέρνηση

Πλανήτης

Νικήτρια στις Εκλογές της Ιταλίας αναδείχθηκε η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι. Μεγάλος χαμένος της βραδιάς είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφάλισε γύρω στο 18%, λιγότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:

  • Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
  • Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%
  • Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%
  • Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%

Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,33% και συγκεκριμένα:

  • Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα συγκέντρωσε ποσοστό 19,13%
  • Το Verdi-Sinistra Italiana ποσοστό 3,56%
  • To Piu Europa ποσοστό 2,95%
  • To Impegno Civico ποσοστό 0,55%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 15,25%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,82% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,88%.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Τα ποσοστά για τη Βουλή

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Άλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Στην Ιταλία η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Ο σχηματισμός Κυβέρνησης

Η Δεξιά συμμαχία των ακροδεξιών με τις νεοφασιστικές ρίζες «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι, της επίσης ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και της δεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να σχηματίσει την πιο δεξιά Kυβέρνηση από την εποχή του Μουσολίνι με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στο τιμόνι της.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η Μελόνι αναφορικά με τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. Το κόμμα της, που παρέμεινε στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο 26% και να αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της Δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. «Θα κυβερνήσουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». «Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας», διαβεβαίωσε όσοι ψήφισαν τον δεξιό συνασπισμό.

Προς απόλυτη πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή η δεξιά συμμαχία της Μελόνι

Η συμμαχία υπό τη Μελόνι αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία κι ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει στην Μελόνι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που θα μπορούσε να αναλάβει περί τα τέλη Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά.

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της ακροδεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).

Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Τα επόμενα βήματα 

Έπειτα από τη νίκη της συμμαχίας παρατάξεων της άκρας δεξιάς και της δεξιάς υπό τη Τζόρτζια Μελόνι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιταλία χθες Κυριακή θα σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση, όμως ο δρόμος ως εκεί δεν αποκλείεται να αποδεχθεί μακρύς.

Στο παρελθόν, η διαδικασία διήρκεσε από τέσσερις ως δώδεκα εβδομάδες. Γενικά, όσο πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο βραχεία είναι η διάρκεια των ζυμώσεων, ωστόσο ορισμένα βήματα είναι αδύνατο να επισπευστούν.

Είναι δεδομένο ότι η Ιταλία θα αντιπροσωπευτεί από τον παραιτηθέντα υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα την 7η Οκτωβρίου.

Ακολουθούν τα επόμενα βήματα της πολιτικής διαδικασίας στην Ιταλία μετά τις Εκλογές.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβού...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Τουρκία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οκτώ δημοσιογράφοι και τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που εργάζονται σε φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνελήφθησαν από τις Αρχές της Τουρκίας την Τρίτη, οι οποίοι κατηγορούνται ...

Φόρτωση άρθρων...