Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Και δεύτερο θάνατο από ευλογιά των πιθήκων αναφέρει η Ισπανία – Δεκάδες στα νοσοκομεία

Πλανήτης

Δεύτερος ασθενής της ευλογιάς των πιθήκων πέθανε στην Ισπανία, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας, μια μέρα αφότου αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα από την πρωτοφανή επιδημία εκτός Αφρικής.

Συνολικά 4.298 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ισπανία, όμως το υπουργείο ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες μόνο για 3.750 ασθενείς, από τους οποίους το 3,2% χρειάστηκε νοσηλεία.

«120 κρούσματα νοσηλεύτηκαν και δύο απεβίωσαν» ανέφερε το Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου στην τελευταία έκθεσή του, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία του δεύτερου θανάτου.

Ο πρώτος θάνατος αναφέρθηκε στην περιοχή της Βαλένθια και αποδόθηκε σε εγκεφαλίτιδα, φλεγμονή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ιογενή λοίμωξη, ανέφεραν τοπικά μέσα σύμφωνα με το Reuters.

Περίπου 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 70 χώρες από τον Μάιο που ξέσπασε η πρώτη επιδημία της νόσου εκτός Αφρικής.

Η Βραζιλία είναι εκτός από την Ισπανία η μόνη αφρικανική χώρα όπου έχει αναφερθεί θάνατος, ενώ ακόμα πέντε θάνατοι είχαν αναφερθεί στην Αφρική μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το περασμένο Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και σύμβουλοί του προειδοποίησαν ότι το χρονικό περιθώριο για την αναχαίτιση της επιδημίας τελειώνει.

Στην Ευρώπη, προβλέπει ο ΠΟΥ, τα κρούσματα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 27.000 μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 32 κρούσματα.

Κίνδυνος εδραίωσης στην Ευρώπη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ασθένεια στην οποία ελάχιστη προσοχή είχε δοθεί όσο παρέμενε ενδημική στην Αφρική. Έγινε πηγή παγκόσμιας ανησυχίας όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη τον Μάιο.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και τα χαρακτηριστικά επώδυνα εξανθήματα που υποχωρούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Εκτός της αφρικανικής ηπείρου, ο ιός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για δυνητική μετάδοση σε άλλες ομάδες όπως τα παιδιά.

Την Τρίτη, γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν προδημοσίευση μελέτης που εντοπίζει μεταλλάξεις σε ένα από τα 47 κρούσματα που εξέτασαν, μεταλλάξεις που δυνητικά επιταχύνουν τη μετάδοση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Φόρτωση άρθρων...