Σε κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι το Ισραήλ και η Συρία. Αυτό έκανε γνωστό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, με ανάρτησή του στο Χ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος εκτελεί και χρέη ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, γράφει στην ανάρτησή του ότι ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην ανάρτησή του ο Τομ Μπάρακ γράφει: «Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα με την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που αγκαλιάστηκε από την Τουρκία, την Ιορδανία και τους γείτονές της. Καλούμε τους Δρούζους, τους Βεδουίνους και τους Σουνίτες να αφήσουν τα όπλα τους και μαζί με άλλες μειονότητες να οικοδομήσουν μια νέα και ενωμένη συριακή ταυτότητα σε ειρήνη και ευημερία με τους γείτονές της».
Το Axios σημειώνει από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση Τραμπ ήταν εξαιρετικά ανήσυχη για το ενδεχόμενο η κρίση στη Σύρια να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό, ενώ χτύπησε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο νότο, απαιτώντας την αποχώρησή τους. Το Τελ Αβίβ τονίζει ότι προστατεύει τους Δρούζους της Συρίας.
Επικοινωνία Ρούμπιο και Φιντάν
Νωρίτερα την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στα εδάφη της Συρίας επιδεινώνουν το πρόβλημα και κάθε είδους επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας της Συρίας βλάπτει ταυτόχρονα τις προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή.
Επίσης, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο νότιο τμήμα της Συρίας, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασικός κορμός των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού), την οποία η Άγκυρα συνδέει με την οργάνωση ΡΚΚ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ουάσινγκτον στη Συρία και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Financial Times: Ο Τραμπ πιέζει για δασμούς 15 - 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι ο πρώην Πρόεδρος Μπολσονάρου
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις