Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Καύσωνας: Ο πιο θερμός Ιούλιος της ιστορίας έφυγε, αλλά ήταν μόνο η αρχή - Τι λένε οι ειδικοί

Πλανήτης

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έσπασε ο μήνας που έφυγε, καταγράφοντας τις πιο θερμές ημέρες που έχει ζήσει ο πλανήτης με τη μέση θερμοκρασία να μένει στην ιστορία ως η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ υψηλότερης ημερήσιας παγκόσμιας θερμοκρασίας έφεραν τον Ιούλιο του 2023 σε μία ιστορική αλλά και άκρως ανησυχητική θέση, καθώς ο μήνας που έφυγε αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου συνέθεσαν τη θερμότερη περίοδο που έχει καταγραφεί σε αντίστοιχο διάστημα, ενώ θεωρείται "δεδομένο", βάσει όσων εκτιμούν οι ειδικοί, ότι ο Ιούλιος θα μείνει στην ιστορία ως ο θερμότερος παγκοσμίως.

Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τους καύσωνες σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

"Οι θερμοκρασίες ρεκόρ αποτελούν μέρος της τάσης των δραστικών αυξήσεων στις παγκόσμιες θερμοκρασίες", δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. "Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός αυτών των αυξανόμενων θερμοκρασιών", πρόσθεσε.

Η πρόγευση για το μέλλον

Στη διάρκεια αυτού του "καυτού" μήνα εκτυλίχθηκαν πυρκαγιές, πλημμύρες και καύσωνες σε όλο τον κόσμο.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. "Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος", δήλωσε ο Πέτρι Ταάλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

"Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται", πρόσθεσε.

Ομοίως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevičius απάντησε στις θερμοκρασίες ρεκόρ, λέγοντας ότι "η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την κλιματική κρίση. Αλλά είναι δυνατό να το αντιμετωπίσουμε εάν δώσουμε προτεραιότητα στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ με συνέπεια σε κάθε χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο", έγραψε στο twitter.

Ιούλιος 2023: Μόνο η αρχή

Φέτος, η 6η Ιουλίου έγινε η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ημερήσια μέση παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Παράλληλα, την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, επίπεδο στο οποίο στοχεύουν οι χώρες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει 98% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί και 66% πιθανότητα να υπερβεί προσωρινά τους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα τουλάχιστον ένα από τα πέντε αυτά χρόνια.

Το έτος 2023 έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του καύσωνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και να διακόψουν τα μεταναστευτικά πρότυπα, καθώς και να επηρεάσουν τα καιρικά μοτίβα και τις παράκτιες κοινότητες.

Από τον Μάιο και μετά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την εποχή του χρόνου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεντβέντεφ: Θα εξασκηθούμε στη χρήση πυρηνικών για να είμαστε έτοιμοι για τυχόν επιθέσεις στο έδαφός μας

Ο στόχος της διεξαγωγής γυμνασίων με εξάσκηση στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που έχει προγραμματίσει η Ρωσία, είναι να επεξεργαστεί την απάντηση σε τυχόν επιθέσεις στο ρωσικό ...

Κλιματική Αλλαγή: Αρχαία βακτήρια μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα στις καλλιέργειες

Βιολόγοι στο Εδιμβούργο πειραματίζονται με αρχαία βακτήρια για να διαπιστώσουν αν μπορούν να βοηθήσουν τα σημερινά φυτά που καλλιεργούμε, κυρίως φυτά που προορίζονται για τροφή των...

Φόρτωση άρθρων...