Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Κι αν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε μέσα στο νερό;

Πλανήτης

Η υποβρύχια αναπνοή χωρίς τη βοήθεια ογκώδους εξοπλισμού φαντάζει τόσο εξωπραγματική όσο πρέπει να φαινόταν και οι υπερπόντιες πτήσεις πριν την πραγματοποίηση της πρώτης υπερατλαντικής πτήσης.

Το ενδιαφέρον του σχεδιαστή Γιούν Κάμει για τα σχέδια που υπάρχουν στην φύση τον οδήγησε στη δημιουργία του Amphibio, ενός εξαρτήματος τρισδιάστατου εκτυπωτή που λειτουργεί ως βράγχιο και που μπορεί μια μέρα να αποτελέσει εναλλακτικό τρόπο υποβρύχιας αναπνοής.

Ο Κάμει, απόφοιτος του Royal College of Art, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Τόκυο RCA-IIS Tokyo Design Lab, είχε την έμπνευση να δημιουργήσει μια ελαφριά υποβρύχια αναπνευστική συσκευή, μετά από προβλέψεις για άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Μελετούσα πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον του αστικού μας περιβάλλοντος και μου γεννήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ποσοστά της αύξησης της στάθμης της θάλασσας», λέει ο Κάμει.

Με πηγή έμπνευσης τα βράγχια των εντόμων που βουτούν στο νερό, το Amphibio είναι ένα ένδυμα δύο μερών κατασκευασμένο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, που αποτελείται από ένα σωσίβιο και μια μάσκα φτιαγμένα από ένα «σουπερυδροφοβικό» υλικό (που απωθεί απόλυτα το νερό). Με απλά λόγια, το πορώδες ένδυμα αποσπά οξυγόνο από το νερό που το περιβάλλει και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα.

Το Amphibio είναι αυτή τη στιγμή μόνο ένα λειτουργικό πρωτότυπο, που έχει δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα σε ένα ενυδρείο. Το επόμενο βήμα είναι να αποδειχθεί ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι, παρόλο που ο Κάμει πιστεύει ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται βράγχιο με επιφάνεια 32 τετραγωνικά μέτρα.

«Η εκτεταμένη κατανάλωση οξυγόνου είναι που δημιουργεί δυσκολίες. Εμείς οι άνθρωποι καταναλώνουμε πάρα πολύ. Παρόλο που υπάρχει οξυγόνο διαλυμένο στο νερό, ο ρυθμός που χρειάζεται για να αντληθεί από τα βράγχια είναι τεράστιος, και αυτό κάνει το βράγχιο πολύ πλατύ σε επιφάνεια», λέει ο Κάμει, προσθέτοντας ότι το υλικό μπορεί να βελτιωθεί για να επιτρέπει ταχύτερη ανταλλαγή αερίων.

Αν και αυτό που ενέπνευσε αρχικά τον Κάμει ήταν ένα δυστοπικό μέλλον με μεγάλες πόλεις βυθισμένες στο νερό, δεν παύει να οραματίζεται τη χρήση του Amphibio και για σκοπούς διασκέδασης

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 15 Μαΐου

Γεγονότα 1536: Η Άννα Μπολέιν, βασίλισσα της Αγγλίας δικάζεται στο Λονδίνο και καταδικάζεται σε θάνατο για προδοσία, μοιχεία και αιμομιξία. 1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βε...

Γερμανία - CDU/CSU: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. περνάει από τη συμμόρφωσή της» με τις Πρέσπες

«Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευημερία και την ελευθερία και συνεπώς προς την ΕΕ, περνάει αποκλειστικά μέσω της συμμόρφωσης» με την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει σε απο...

Φόρτωση άρθρων...