Σε καθεστώς lockdown τέθηκε και πάλι η Ουχάν, τρία χρόνια έπειτα από την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, που - όπως έδειξαν πολλαπλές μελέτες- ξεκίνησε από την αγορά της το φθινόπωρο του 2019. 

Πάνω από 800.000 άνθρωποι στην πόλη διατάχθηκαν να απομονωθούν στα σπίτια τους τουλάχιστον ως την Κυριακή, καθώς το κινεζικό καθεστώς συνεχίζει την «βάρβαρη», για τα δυτικά δεδομένα, πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στον covid, επαναφέροντας στη μνήμη φωτογραφίες όπως εκείνη που τραβήχτηκε το 2020, όταν οι κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια τους για να τους χαιρετήσει από τον δρόμο ο ηγέτης της χώρας Σι Τζιν Πινγκ.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 2108 εκατομμύρια άνθρωποι σε 28 πόλεις της Κίνας ζούν σε συνθήκες lockdown, απομονωμένοι στα σπίτια τους, με κλειστά καταστήματα και γυμναστήρια.

Η επιστροφή στους δρακόντειους νόμους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έγινε πραγματικότητα καθώς η χώρα κατέγραψε 1000 κρούσματα για τρίτη συνεχή ημέρα: πρόκειται για έναν αριθμό πολύ μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό της Κίνας (0,76 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στη Γερμανία ανακοινώθηκαν 781 κρούσματα ανά εκατομμύριο, στη Γαλλία 612 και στην Ιταλία 553 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, χωρίς να λαμβάνεται κανένο μέτρο περιορισμού των μετακινήσεων.

Στην Ουχάν καταγράφονταν αυτήν την εβδομάδα μόλις 20 με 25 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως - αλλά αυτό δεν άλλαξε την πολιτική των κινεζικών Αρχών, που επέβαλαν σκληρό lockdown προκειμένου να μηδενίσουν τα περιστατικά μόλυνσης.

Σύμφωνα με αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα έχει επίσης απαγορευτεί η πώληση χοιρινού κρέατος, καθώς ένα από τα κρούσματα συνδέθηκε με την συτγκεκριμ΄πενη τοπική εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Daily Mαil κατέγραψε την δήλωση ενός πολίτη της Ουχάν, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας: «Δεν ξέρω τι να κάνω. Αν μπορούμε να επιβιώσουμε έτσι, τότε υποθέτω ότι αυτό θα κάνουμε».