Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Kινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε για σχεδόν 8 εκατoμμύρια

Πλανήτης

Ένα «κοινό» κινεζικό βάζο από μπλε και λευκή πορσελάνη διακοσμημένο με δράκους και σύννεφα βγήκε σε δημοπρασία στη Γαλλία με τιμή εκκίνησης 2.000 ευρώ.

Μετά από ένα «πόλεμο» προσφορών από αγοραστές που ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο τεχνούργημα του 18ου αιώνα, πωλήθηκε για σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Guardian το βάζο τέθηκε σε δημοπρασία από μια γυναίκα που το είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και εκείνη από τη δική της, που ήταν συλλέκτρια. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ το βάζο ύψους 54 εκατοστών, αλλά κανόνισε να μεταφερθεί στον οίκο δημοπρασιών Osenat από το σπίτι της μητέρας της.

Στη δημοπρασία που έγινε στο Φονταινεμπλώ, κοντά στο Παρίσι, οι υπεύθυνοι έμειναν έκπληκτοι καθώς οι προσφορές από περίπου 30 -κυρίως Κινέζους- πλειοδότες δεν είχαν τέλος.

Τελικά το βάζο πουλήθηκε έναντι 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Με τις αμοιβές του πωλητή, η τελική τιμή αγοράς ήταν 9,12 εκατομμυρίων.

Ο Cedric Laborde, διευθυντής του οίκου Osenat, δήλωσε: «οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και περήφανοι που περνά στην κατοχή τους η ιστορία τους» ενώ πιστεύει ότι ο αγοραστής θα εκθέσει το βάζο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα – 29 Ιανουαρίου

Γεγονότα 1845: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε Το Κοράκι. 1916: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου το Παρίσι βομβαρδίζεται από γερμανικά αερόπ...

Φόρτωση άρθρων...