Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού στην Ουκρανία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Πλανήτης

Kατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την Ουκρανία κήρυξαν οι ουκρανικές Αρχές, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών από το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το ρωσικό «σφυροκόπημα» που δέχτηκε τη νύχτα και τις πρωινές ώρες η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με φωτιές να ξεσπούν σε τουλάχιστον τέσσερα κτίρια και δύο άτομα να χάνουν τη ζωή τους στις φλόγες. 

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών σήμερα το πρωί.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», ανέφερε ο Κλίτσκο.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δύο πολυκατοικίες 9 και 16 ορόφων στη δυτική συνοικία Σβιατοσίν του Κιέβου.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στη 16ώροφη πολυκατοικία, και 35 άτομα συνολικά διασώθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο. Στις 05:36 οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στο εννιαώροφο κτίριο. 

Ακόμα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε μία πολυκατοικία δέκα ορόφων στην συνοικία Πόντιλ του Κιέβου μετά από ρωσικό χτύπημα. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν από τον πρώτο έως τον πέμπτο όροφο, και στις 6:51 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τις σβήσουν. Ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. 

Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη...

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Φόρτωση άρθρων...