Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Credit Suisse: Επίσημη η συμφωνία εξαγοράς από την UBS - Εδωσε πάνω από 2 δισ. δολάρια

Αρχικά η UBS είχε προσφέρει ένα δις δολάρια, με την Credit Suisse να την απορρίπτει αλλά λίγες ώρες αργότερα το ποσό διπλασιάστηκε και ξεπέρασε τα 2 δις.

Πλανήτης

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. “Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση”, επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. 

Η UBS θα πληρώσει περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή πληρώνοντας με δικές της μετοχές. Η τιμή παραμένει πολύ χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές με γνώση της συμφωνίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Πλέον η ελβετική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα κόμματα της βουλής περνάει έκτακτη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην είναι απαραίτητη η ψήφος των μετόχων και να προχωρήσει άμεσα η εξαγορά πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραπέζι είχε πέσει και η περίπτωση κρατικόποιησης της Credit Suisse ώστε να διασωθεί η ιστορική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους FT, η UBS δέχθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για 2 δισ. δολάρια, μετά από το μπλόκο που υπήρξε νωρίτερα αναφορικά με πρόταση εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων. Η Credit Suisse θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εάν δεν προχωρήσει η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής κρατικοποίησης αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει και λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Η UBS επιδιώκει μια κυβερνητική υποστήριξη για ορισμένες νομικές και άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση, οδήγησαν σε συζητήσεις μεταξύ των ελβετικών και των αμερικανικών αρχών, σύμφωνα με πηγές. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια γρήγορη λύση.

Φόβοι για χιλιάδες απολύσεις

Την ίδια ώρα, η διαδικασία της Credit Suisse για περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να σωθεί θα κλιμακωθεί εάν η εταιρεία εξαγοραστεί από την UBS, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο τελικός απολογισμός των περικοπών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος. Οι δύο τράπεζες μαζί απασχολούσαν σχεδόν 125.000 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους, με περίπου το 30% από αυτό να εργάζεται στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 25 Απριλίου

Γεγονότα 1792: Ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην γκιλοτίνα είναι ο Νικολά Πελετιέ, φερόμενος ως δολοφόνος και κλέφτης. 1850: Ο ιδρυτής του πρακτορείου Reuters, Πάουλ Γιού...

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Ρωσία: Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι – Τον υποβίβασαν σε ψάλτη

Τιμωρία για τον ιερέα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι, από την Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η θρησκευτική αρχή της Μό...

Φόρτωση άρθρων...