Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Kλιμακώνουν την πίεση στη Ρωσία oι G7: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Πλανήτης

Kοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι η G7. Οι επτά πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη κλιμακώνουν την πίεση στη Ρωσία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) θα δεσμευτεί αύριο σε ένα νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

«O διπλός στόχος των ηγετών της G7 ήταν να στοχεύσουν άμεσα στα έσοδα του Πούτιν, ιδίως μέσω της ενέργειας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις δευτερογενείς επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προχώρησε στην πρώτη αθέτηση πληρωμής εξωτερικού χρέους εδώ και δεκαετίες.

Οι χώρες της G7, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, είναι αποφασισμένες να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία χωρίς να υποδαυλίσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. 

Το πλαφόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στο Κρεμλίνο, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές της ενέργειας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ασφάλεια να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παροχής προηγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σκληρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν περαιτέρω το Κρεμλίνο από έσοδα από το πετρέλαιο. 

Οι χώρες της G7 θα συνεργαστούν με άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - για να περιορίσουν τα έσοδα του Πούτιν, σύμφωνα επίσημο με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο – Είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις

Η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό δείχνει ότι το Κίεβο σημειώνει προόδους και είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέα...

ΗΠΑ: Aνυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής από τον κυκλώνα Ίαν – Πάνω από 70 νεκροί (Βίντεο)

Το μέγεθος της καταστροφής είναι αδιανόητο από τον τυφώνα Ίαν. Τεράστιες εκτάσεις γης στη Φλόριντα είναι γεμάτες συντρίμμια και ερείπια. Αμέτρητες γέφυρες είναι διαλυμένες. Το νησά...