Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Κομισιόν: «Πακέτο» 1 δισ. προς τον Λίβανο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Πακέτο» ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στον Λίβανο για τα επόμενα τρία χρόνια θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του προσφυγικού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναχίμπ Μιτάκι και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Βηρυτό.

Ακολουθώντας το «πρότυπο» των αντίστοιχων συμφωνιών με Τυνησία, Αίγυπτο και Μαρόκο, η Ε.Ε θα επιχειρήσει να στηρίξει τον Λίβανο – που αντιμετωπίζει χρόνια κρίση –  στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής προστασίας, ενώ θα βοηθήσει τη χώρα σε σχέση με τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η οικονομική στήριξη αφορά και την βοήθεια προς τις αρχές του Λιβάνου να αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού καθώς η χώρα φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία. «Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος φιλοξενώντας Σύριους πρόσφυγες» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που παράλληλα δεσμεύθηκε να εξετάσει τους τρόπους που η οικονομική βοήθεια προς τον Λίβανο θα γίνει πιο αποτελεσματική ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μια «πιο δομημένη προσέγγιση σχετικά με τις εθελοντικές επιστροφές».

Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει το πώς θα λειτουργήσουν οι εθελοντικές επιστροφές προσφύγων στη Συρία.

Η Κύπρος πάντως έχει εδώ και ενάμιση μήνα ζητήσει βοήθεια από την Κομισιόν καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σχεδόν δύο χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στο νησί. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 78% σε σχέση με την ίδια περίοδο, πέρυσι.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Κύπρος έχει ήδη αναστείλει από αρχές Απριλίου τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αναγνώρισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος «αποτελεί ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Ευχαρίστησε παράλληλα τον Κύπριο πρόεδρο για την βοήθειά του σε σχέση με τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Μετά τη Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι: «Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω, αν θέλετε, πάμε Χάγη» (Video)

Τη γραμμή που χάραξε η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται πως ακολουθεί και ο πρόεδρος του VMRO και νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι...

Φόρτωση άρθρων...