Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

H Κομισιόν ζητά τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030

Τη δραστική μείωση στη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός είναι η προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, η προστασία της δημόσιας υγείας και η δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής επισιτιστική ασφάλεια.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε τις προτάσεις του για μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030 και πλέον τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να θέσουν τους δικούς τους στόχους μείωσης της χρήσης αυτών των προϊόντων εντός σαφώς καθορισμένων παραμέτρων καθώς και στρατηγικές για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος σε όλη την Ένωση επιτυγχάνεται συλλογικά.

Παρόλο που στις Βρυξέλλες αρκετοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είναι πιο ακριβές, υποστηρίζουν, ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. «Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο καθώς θα έχει σημαντικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στους επικονιαστές», υποστήριξε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Θα απαιτουνται νέοι κανόνες για την επιβολή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών καταπολέμησης παρασίτων, δηλαδή ένα να ολοκληρωμένο νέο πλαίσιο επιβολής για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αγρότες εφαρμόζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών, στην οποία όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης παρασίτων εξετάζονται πρώτα, προτού χρησιμοποιηθούν τα χημικά φυτοφάρμακα ως τελευταία λύση.

Απαγόρευση χρήσης όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές: Θα απαγορεύεται η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές (και εντός 3 μέτρων από αυτές τις περιοχές), όπως δημόσια πάρκα ή κήποι, παιδικές χαρές, γήπεδα αναψυχής ή άθλησης, δημόσια μονοπάτια, όπως καθώς και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές

Οι αγρότες θα υποστηριχθούν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή τη μετάβαση: για 5 χρόνια, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν την ΚΑΠ για να καλύψουν το κόστος των νέων απαιτήσεων για τους αγρότες.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα ενσωματωθούν σε κανονισμό και θα είναι άμεσα δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιστήμονες και οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη συσσώρευση υπολειμμάτων και μεταβολιτών τους στο περιβάλλον. 

Στην τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες ζήτησαν συγκεκριμένα να αντιμετωπιστεί η χρήση και ο κίνδυνος των φυτοφαρμάκων. Σε ορισμένες περιοχές της Κίνας για παράδειγμα, το πρόβλημα από τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι τόσο μεγάλο, ώστε να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι μέλισσες και τεράστιες ομάδες ανθρώπων έχουν αντικαταστήσει τις μέλισσες για την επικονίαση των φυτών. 

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές. 

Το 10% των ειδών μελισσών και πεταλούδων στην Ευρώπη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και το 33% από αυτά βρίσκονται σε παρακμή.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υφίστανται μεγάλοι κίνδυνοι για την δημόσια υγείας καθώς τα χημικά φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν δερματολογικές, γαστρεντερικές, νευρολογικές, καρκινογόνες, αναπνευστικές, αναπαραγωγικές και ενδοκρινικές επιδράσεις.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και των παρατεταμένων ξηρασιών και των κλιματικών επιπτώσεων σε άλλες περιοχές του κόσμου, υπάρχουν επί του παρόντος κίνδυνοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. 

Η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την υποστήριξη των αγροτών και των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το πρίσμα των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και του κόστους των εισροών, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα. 

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη οι αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας και των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες, σύμφωνα με τη στρατηγική « Farm to Fork» (από το αγρόκτημα στο πιάτο).
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός – Κινέζος αξιωματούχος: «Το Πεκίνο πέτυχε προσωρινή, συλλογική ανοσία»

Το Πεκίνο πέτυχε μια «προσωρινή, συλλογική ανοσία» και η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού φτάνει στο τέλος της, σύμφωνα με έναν Κινέζο υγειονομικό αξιωματούχο. Ο αριθμός των ...

Σαν σήμερα - 1 Φεβρουαρίου

Γεγονότα 1806: Οι Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους κοντά στη Δημητσάνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διαφεύγει στη Ζάκυνθο. 1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γ...

Βραζιλία: Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε 5χρονη – Πέρασε μέσα από τζαμαρία (Video)

Τύχη βουνό είχε ένα 5χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Βραζιλία. Η 5χρονη παραλίγο να τραυματιστεί σοβαρά αφού μεθυσμένος οδηγός την παρέσυρε με αποτέλεσμα να περάσ...

Φόρτωση άρθρων...