Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Κωνσταντινούπολη: Μέλη του Ισλαμικού Κράτους εκτιμάται ότι είναι οι δράστες της επίθεσης σε καθολική εκκλησία

Μέλη του Ισλαμικού Κράτους εκτιμάται ότι είναι οι δύο συλληφθέντες - δράστες της επίθεσης στον καθολικό ναό της Σάντα Μαρία στον Βαθυρρύακα (Μπουγιούκντερε) στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι από το Τατζικιστάν και ο άλλος συλληφθείς από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, έπειτα από την επίθεση στην εκκλησία, πραγματοποιήθηκαν από την Αστυνομία 30 επιδρομές σε σπίτια και έγιναν 47 συλλήψεις.
Από τους πυροβολισμούς νεκρός έπεσε με τραύμα στο κεφάλι ένας άνθρωπος που βρισκόταν ανάμεσα στους εκκλησιαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 52χρονο θύμα της επίθεσης επισκεπτόταν το τελευταίο διάστημα την εκκλησία παρέα με τον θείο του, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος Χριστιανός.

Στα μέσα ενημέρωσης μίλησαν συγγενείς του, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε διαφορές με κανέναν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών, ήταν συνταξιούχος και είχε μία ελαφρά νοητική υστέρηση.

Στην εκκλησία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν και ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας, Βίτολντ Λέσνιακ, με τα παιδιά του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης, Μασιμιλιάνο Παλινούρο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει ο φόβος να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Την εκκλησία επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια και δήλωσε ότι είναι καθήκον μας να εντοπίσουμε όποιον διέπραξε αυτή την επίθεση και να τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν, και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε.

Η στιγμή της επίθεσης δύο αγνώστων στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, καταγράφεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε άλλο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνονται οι δύο ένοπλοι να πλησιάζουν την καθολική εκκλησία, λίγο πριν ανοίξουν. 

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καταδίκασε την επίθεση σε έναν θρησκευτικό χώρο: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον ενός πολίτη μας κατά τη λειτουργία την εκκλησία Santa Maria, στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες για το θέμα. Όσοι στρέφονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τον στόχο τους».

Επικοινώνησε με τον ιερέα της καθολικής εκκλησίας ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε με τον ιερέα της καθολικής εκκλησίας Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση από δύο ενόπλους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιερέα της ιταλικής καθολικής εκκλησίας Αντόν Μπουλάι, καθώς και τον έπαρχο της περιφέρειας Σαρίγερ, όπου βρίσκεται η εκκλησία, Ομέρ Καλαϊλί, και τον γενικό πρόξενο της Πολωνίας στην Κωνσταντινούπολη Βιτόλντ Λέσνιακ, οι οποίοι βρίσκονταν την ώρα εκείνη στον ναό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τις ευχές του για περαστικά σε όλη την ρωμαιοκαθολική κοινότητα, και δήλωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Λονδίνο: Με έξι αστυνομικούς και τρία χτυπήματα από taser η σύλληψη του 36χρονου που επιτέθηκε με σπαθί (βίντεο)

Τις δραματικές στιγμές που οδήγησαν στη σύλληψη του 36χρονου ο οποίος την Τρίτη πραγματοποίησε επίθεση με σπαθί στο νοτιοανατολικό Λονδίνο με αποτέλεσμα ένα 14χρονο παιδί να χάσει ...

Φόρτωση άρθρων...