Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Κορωνοϊός - Εμβόλιο Novavax: 100% προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση και 92,6% απέναντι στις μεταλλάξεις

Πλανήτης

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό φαίνεται πως είναι το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με έρευνα, προσφέρει 100% προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση και 92,6% απέναντι στις μεταλλάξεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των Dunkle και συνεργατών για το εμβόλιο της Novavax που δημοσιεύτηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine συνόψισαν οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, Θ. Ψαλτοπούλου, Π. Μαλανδράκης και Γ. Ντάνασης,

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου NVX-CoV2373 σε ενήλικες άνω των 18 ετών χωρίς προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2 προς 1 να λάβουν δύο δόσεις είτε με το εμβόλιο της Novavax είτε με εικονικό φάρμακο με διαφορά 21 ημερών. Συνολικά 29.582 άτομα με διάμεση ηλικία 47 έτη έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (19.714 άτομα) ή εικονικού εμβολίου (9.868 άτομα).

Σε μια περίοδο παρακολούθησης τριών μηνών καταγράφηκαν συνολικά 77 περιπτώσεις Covid-19. Οι 14 αφορούσαν άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο και οι 63 αφορούσαν άτομα που είχαν λάβει το εικονικό εμβόλιο.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Covid-19 ανήλθε στο 90.4% έναντι του εικονικού εμβολίου. Καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις μέτριας βαρύτητας και 4 περιπτώσεις σοβαρής νόσου Covid-19 στην ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της μέτριας και σοβαρής Covid-19 ανήλθε στο 100%.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μεταλλάξεων ανήλθε στο 92.6%, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις Covid-19 που οφείλονταν σε στελέχη ανησυχίας αφορούσαν το στέλεχος άλφα.

Ακόμα, οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας ήταν συχνότερες μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το NVX-CoV2373, ήταν συχνότερες μετά τη δεύτερη δόση και ήταν ως επί το πλείστον ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και παροδικές.

Συμπερασματικά, το εμβόλιο της Novavax ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό για την πρόληψη της Covid-19.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 7 Δεκεμβρίου

Γεγονότα 1941: Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. 1965: Με ταυτόχρονες λε...

Φόρτωση άρθρων...