Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Υψηλή αποτελεσματικότητα με συνδυασμό σκευασμάτων

Πλανήτης

Ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων, δηλαδή η διενέργεια της επόμενης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο από εκείνο της αρχικής, έχει υψηλή αποτελεσματικότητα (ανοσιακή προστασία). Αυτό έδειξε νέα σουηδική έρευνα.

Οι άνθρωποι που έκαναν την πρώτη δόση με το AstraZeneca και στη συνέχεια δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech, είχαν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό, σε σχέση με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις με AstraZeneca.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γηριατρικής, Πέτερ Νόρντστρομ, του Πανεπιστημίου της Ουμέα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health – Europe», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 700.000 άτομα.

Σε διάστημα 2,5 μηνών μετά τη δεύτερη δόση, η νέα έρευνα δείχνει μια μείωση του κινδύνου μόλυνσης από κοροναϊό κατά 79% και 67% για όσους έκαναν τη δεύτερη δόση με Moderna ή Pfizer αντίστοιχα, ενώ είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Όσοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις με AstraZeneca, είχαν μείωση κινδύνου μόλυνσης κατά 50% (η μείωση του κινδύνου για νόσηση, βαριά νόσο και θάνατο ήταν πολύ μεγαλύτερη).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο (βίντεο)

Ο πύργος της τηλεόρασης στο Χάρκοβο της Ουκρανίας κατέρρευσε σήμερα έπειτα από ρωσική πυραυλική επίθεση, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα. Η μεταλλική κατασκευή, η οποία εί...

Ρωσία: 38χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην Ρωσία με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά την διάρκε...

Ρωσία: Προειδοποίηση για διαρροή ραδιενέργειας σε ποταμό - Νερά πλημμυρών κατευθύνονται σε ορυχείο ουρανίου

Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας καθώς τα νερά της πλημμύρας πλησιάζουν σε ορυχείο ουρανίου στην περιοχή Κουργκάν στα βουν...

Φόρτωση άρθρων...