Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τι δείχνει έρευνα για τα μακροχρόνια συμπτώματα

Πλανήτης

Την ανάγκη βέλτιστης διαχείρισης των συννοσηροτήτων σε άτομα με μακροχρόνια Covid-19 λοίμωξη για την ταχύτερη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων τους, υποδηλώνουν τα ευρήματα έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open με θέμα τα μακροχρόνια συμπτώματα μετά από οξεία λοίμωξη με κορονοϊό και τους παράγοντες που σχετίζονται με την επίλυσή τους.

Τα δεδομένα της μελέτης συνοψίζουν οι  Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ροδάνθη - Ελένη Συρίγου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Συνολικά έλαβαν μέρος 3.972 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 50,9 έτη, οι οποίοι είχαν νοσήσει με SARS-CoV-2. Από αυτούς, οι 2.647 ανέφεραν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα κατά την οξεία φάση. Η διάμεση παρακολούθηση τους ήταν 243 ημέρες.

Μεταξύ των 2.647 θετικών ασθενών με συμπτώματα κατά την οξεία φάση, 861 άτομα ανέφεραν τουλάχιστον 1 επίμονο σύμπτωμα  διάρκειας 2 ή περισσότερων μηνών μετά την οξεία φάση. Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα ήταν η αρθραλγία, δύσπνοια, η ανοσμία ή αγευσία, η κόπωση/καταβολή, οι διαταραχές προσοχής ή συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης  και οι διαταραχές ύπνου.

Το εκτιμώμενο ποσοστό των συμμετεχόντων με συμπτώματα κατά την οξεία φάση που είχαν τουλάχιστον 1 επίμονο σύμπτωμα ήταν 18,4% στους 6 μήνες, 10,1% στους 12 μήνες και 7,8% στους 18 μήνες.

Ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία, πάνω από  60 ετών, γυναικείο φύλο, υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ιστορικό κακοήθειας και μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση συσχετίστηκαν με βραδύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του Βορείου Αιγαίου

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε «απόσταση αν...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...