Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει μολυσματική στις επιφάνειες για περισσότερο καιρό από τον αρχικό ιό

Τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό. Αυτό έδειξαν σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορονοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορωνοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από τριάντα λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Πάντως, ο κορωνοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους. Επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19», δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...